Nieuws - 17 mei 2018

‘Jouw vrijheid stopt waar je die van een ander inperkt’

tekst:
Lieke de Kwant

Floor Biemans en haar vriendin willen misschien ooit trouwen en zijn blij dat ze in een land wonen waar dat kan. Toch steekt het Biemans dat bijna een op de vier Tweede Kamerleden in 2000 tégen het homohuwelijk stemde.

Floor Biemans is op 9 mei gepromoveerd op een onderzoek naar de invloed van genetica op de verspreiding van infectieziekten bij koeien.

Stelling: In a civilised country, the entire parliament should vote in favour of gay marriage

‘Ik vind dat volksvertegenwoordigers onderscheid moeten maken tussen hun eigen mening en wetgeving. Homoseksuelen dragen evengoed bij aan de samenleving; ze werken, betalen belasting, doen vrijwilligerswerk. Dus op welke grond zou je hen het recht ontzeggen om gebruik te maken van het huwelijk? Als jij niet met iemand van hetzelfde geslacht wilt trouwen, prima, maar wie ben je om te zeggen dat een ander dat niet mag? Als ik niet van spruitjes houd, eet ik ze niet. Ik ga niet anderen verbieden ze te eten.

Tegenstanders dragen vaak religieuze bezwaren aan tegen het homohuwelijk, maar het huwelijk is allang geen religieus instituut meer; ook niet-godsdienstige mensen trouwen. Het huwelijk toegankelijk maken voor iedereen weerspiegelt slechts de sociale vooruitgang in de maatschappij.

Zelf heb ik eigenlijk nooit weerstand ervaren, maar ik kom wel op voor homorechten. Ik wilde ook per se een stelling daarover in mijn lijst. Zichtbaarheid is belangrijk. Onbekende dingen zijn eng, dus dan moet je zorgen dat ze niet meer zo onbekend zijn.

Nederland is volgens mijn stelling geen beschaafd land, nee. Dat is natuurlijk gechargeerd; het moest prikkelend zijn, hè?! Toch vind ik het jammer dat sommige leden van het parlement hun persoonlijke opvattingen niet loskoppelen van gelijke rechten. Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken.’