Nieuws - 30 juni 2018

Jongste fotograaf wint wedstrijd WUR

tekst:
Roelof Kleis

Met deze foto won Evy Rodenburg gistermiddag de ShareYourWURld-fotowedstrijd voor middelbare scholieren. Daarmee won de jongste deelnemer de competitie.


Evy Rodenburg zit op het tweetalig VWO RSG Slingerbos in Harderwijk. En met haar 13 jaar was ze eigenlijk te jong om deel te nemen. ‘Je moest minimaal 14 jaar zijn’, verklapt ze na afloop buiten het gehoor van de jury. Die zal er niet om malen. De jury was unaniem in het uitroepen van de winnende foto. Ook al was de kwaliteit over de hele linie hoog, vond juryvoorzitter Guy Ackermans.

In totaal 120 middelbare scholieren uit heel het land stuurden hun beste foto in. Uit dat aanbod is een voorselectie van 25 foto’s gemaakt. De makers van die foto’s waren met hun ouders in het Paviljoen om de uitreiking van de prijzen mee te maken. Daar was een aardig programma omheen gebouwd, met korte lezingen van jurylid Melchert Meijer zu Schlochtern en ecoloog Wieger Wamelink. Alles aan elkaar gepraat door RvB-lid Rens Buchwaldt.  

Sky of Mars
Fotograaf en filmer Meijer zu Schlochteren liet beelden zien van de nieuwe natuurfilm over de Wadden van Ruben Smit waar hij aan meewerkt. De film gaat in oktober in premiere. Wamelink vertelde over zijn experimenten met tuinbouw op marsgrond. Die keuze voor Wamelink had alles te maken met een van de vijf  winnende foto’s: Sky of Mars van Tjeerd Prins. De foto laat een impressie zien van hoe een lucht er op Mars uit zou kunnen zien.

De opdracht voor de wedstrijd luidde een plaat te schieten die raakvlakken heeft met Wagenings onderzoek. Bij de 25 geselecteerde foto’s is vervolgens een onderzoeker gezocht voor een verhaal bij de foto. Dat levert 25 foto’s plus verhalen op over de breedte van het onderzoek in Wageningen. De foto’s en de verhalen zijn dinsdag/woensdag in The Spot te zien en donderdag/vrijdag in Gaia.

Foto: Sven Menschel

Uit de voorselectie werden vijf winnaars gekozen, die een workshop krijgen van Meijer zu Schlochtern. Naast Rodenburg en Prins zijn dat Mats Smets, Paula Rudolph en Chris Adrichem. Maar de hoofdprijs, een 360-graden Nikon camera ging onbetwist naar Rodenburg. Zij maakte de winnende foto aan de Spaanse kust nabij Valencia. ‘De foto is in februari dit jaar gemaakt toen we daar op vakantie waren. We zijn speciaal vroeg opgestaan om naar de zonsopgang te kijken.’

Toerisme
'Fotograferen vind ik heel leuk’, vervolgt ze. ‘Twee jaar terug heb ik een camera gekregen, een Canon spiegelreflex 1200 D. Daar is deze foto ook mee genomen.’ En eigenlijk had ze er helemaal geen beeld bij, wat voor Wagenings onderzoek hier bij zou passen. De jury koppelde de plaat aan het werk van René Henkens (Wageningen Environmental Research), die onderzoek doet naar toerisme en de problemen die dat met zich meebrengt voor mens en natuur. De foto sluit daar goed bij aan. De plaat zelf toont een idyllisch stukje strand. Maar de werkelijkheid is anders, laat Evy’s vader op een andere foto zien. Het strand is omringd door opdringerige vakantiehuisjes.’