Nieuws - 26 juni 2019

Jonge Wageningse bedrijven presenteren hun producten

tekst:
Albert Sikkema

Acht Wageningse startups hebben de afgelopen drie maanden een businesscase ontwikkeld met hulp van StartLife, de Wageningse organisatie die zich inzet voor startups in de agrarische en voedingssector. Op 25 juni presenteerden ze hun bedrijf en kregen ze een diploma van het Accelerator programma.

Het bedrijf PreMal toont zijn muggenval aan investeerders in PlusUltra, ©Guy Ackermans

Sander Janssen is een ervaren software-ingenieur bij Wageningen Environmental Research, maar hij is ook oprichter van het kersverse bedrijfje Wageningen Agricultural Monitoring (WAM). Dit bedrijf voorspelt de opbrengsten van gewassen met behulp van klimaatdata. Jansen heeft in de afgelopen drie maanden uitgezocht of er een markt is voor zijn product en met welk team hij het bedrijfje moet opzetten. Vandaag geeft hij een korte presentatie voor een zaaltje met andere ondernemers, begeleiders van StartLife en investeerders in Plus Ultra op de campus, samen met zeven andere startups. .

Pitch
De meeste startups zijn vandaag (dinsdag 25 juni) doorgezaagd door een beoordelingscommissie met investeerders die hun business case hebben beoordeeld. Ze hebben bijvoorbeeld gekeken welke concurrenten er al op de markt zijn en of en hoe de startup zich onderscheidt. Ze horen later deze week of ze door mogen naar de volgende ronde, waarin StartLife opnieuw ondersteuning biedt en een zachte lening kan leveren van 25.000 euro om het product verder te valideren.

Maagzuur
Zo heeft het bedrijf Clevabit een voordelig dataplatform ontwikkeld voor veehouders, ontwikkelt SAIA Agribotics een plukrobot voor paprika- en komkommertelers, en werkt het bedrijf Thelial aan plantaardige middelen tegen maagzuur. De meeste ondernemers zijn of waren verbonden aan WUR.

Miljoenen
De kennisbedrijven moeten groot denken, om stappen te kunnen maken. Zo moet Thelial tests doen om de werking van de maagzuurmiddelen te controleren. Ze zoekt investeerders die deze kosten - 3,5 miljoen euro - willen dragen. En het bedrijf FUMI Ingredients, dat speciale plantaardige eiwitten voor vleesvervangers ontwikkelt, mikt op een marktomzet van tientallen miljoenen euro’s en wil een eigen fabriek bouwen.

StartLife
StartLife nodigde begin dit jaar 25 startende ondernemers uit die wilden deelnemen aan het Accelerator programma. Drie reviewpanels beoordeelden vervolgens het product, de markt en de ondernemer en selecteerden acht startups. De volgende Accelerator course start dit najaar. Jonge ondernemers kunnen zich tot 1 augustus aanmelden bij Startlife. Begin september is de selectiedag.

Later meer over de bedrijven PreMal en FUMI Ingredients.