Nieuws - 11 april 2017

Jonge Wageningers centraal bij nieuwe lokale partij

tekst:
Teun Fiers

Onder leiding van Mark Reijerman, student Voeding en gezondheid, wordt een nieuwe politieke partij opgericht genaamd Connect Wageningen. De partij wil dat jongeren, studenten en internationalen vanaf 2018 beter vertegenwoordigd worden in de gemeenteraad.

Foto: Sven Menschel

De oprichters van Connect Wageningen zien bij de gevestigde partijen te weinig jonge gemeenteraadsleden. 'Om bij die partijen op een verkiesbare plek te komen op de verkiezingslijst moet je lang actief zijn of veel gedaan hebben. Jonge Wageningers hebben daar vaak de mogelijkheid nog niet toe gehad', aldus Reijerman. Zelf is hij momenteel gemeenteraadslid voor de Stadspartij. Die geeft hem alle ruimte om een nieuw pad te kiezen voor de verkiezingen van maart 2018.

Connect Wageningen meent dat het huidige tekort aan jonge raadsleden een gebrekkig beleid tot gevolg heeft. 'Bijvoorbeeld in het sociaal plan', vertelt Reijerman, 'wordt eenzaamheid onder internationalen in Wageningen niet eens genoemd, terwijl iedere internationale student die ik spreek, dat beaamt.'

Daarnaast zou er te weinig inspraak zijn bij duurzame onderwerpen zoals het Klimaatplan. Reijerman: 'De duurzame studentenorganisaties worden op geen enkele manier betrokken. Wij gaan het gesprek met deze mensen actief aan.'

Naast een betere vertegenwoordiging van jongeren in de gemeenteraad, heeft de partij nog geen inhoudelijke standpunten. Wel zijn de afgelopen tijd al meerdere gesprekken geweest met organisaties zoals de studentenraad van WUR. Ook over de verkiezingslijst staat nog niets vast. De komende tijd gaat Connect Wageningen nog het gesprek aan met andere organisaties die op een of andere manier met studenten en jongeren te maken hebben.