Student - 11 april 2017

Jonge Wageningers centraal bij nieuwe lokale partij

tekst:
Teun Fiers
9

Onder leiding van Mark Reijerman, student Voeding en gezondheid, wordt een nieuwe politieke partij opgericht genaamd Connect Wageningen. De partij wil dat jongeren, studenten en internationalen vanaf 2018 beter vertegenwoordigd worden in de gemeenteraad.

Foto: Sven Menschel

De oprichters van Connect Wageningen zien bij de gevestigde partijen te weinig jonge gemeenteraadsleden. 'Om bij die partijen op een verkiesbare plek te komen op de verkiezingslijst moet je lang actief zijn of veel gedaan hebben. Jonge Wageningers hebben daar vaak de mogelijkheid nog niet toe gehad', aldus Reijerman. Zelf is hij momenteel gemeenteraadslid voor de Stadspartij. Die geeft hem alle ruimte om een nieuw pad te kiezen voor de verkiezingen van maart 2018.

Connect Wageningen meent dat het huidige tekort aan jonge raadsleden een gebrekkig beleid tot gevolg heeft. 'Bijvoorbeeld in het sociaal plan', vertelt Reijerman, 'wordt eenzaamheid onder internationalen in Wageningen niet eens genoemd, terwijl iedere internationale student die ik spreek, dat beaamt.'

Daarnaast zou er te weinig inspraak zijn bij duurzame onderwerpen zoals het Klimaatplan. Reijerman: 'De duurzame studentenorganisaties worden op geen enkele manier betrokken. Wij gaan het gesprek met deze mensen actief aan.'

Naast een betere vertegenwoordiging van jongeren in de gemeenteraad, heeft de partij nog geen inhoudelijke standpunten. Wel zijn de afgelopen tijd al meerdere gesprekken geweest met organisaties zoals de studentenraad van WUR. Ook over de verkiezingslijst staat nog niets vast. De komende tijd gaat Connect Wageningen nog het gesprek aan met andere organisaties die op een of andere manier met studenten en jongeren te maken hebben.

Re:acties 9

• Carina

Jeetje, wat weer een negatieve opmerkingen. Peter, je hebt zelf eerder al aangegeven dat het tijd is voor nieuwe aanwas van studenten. Aansluiting proberen te vinden bij een bestaande partij is één manier om dat te doen. Maar zoals ‘one issue’ al aangeeft is het niet altijd evident om op een verkiesbare plek te komen.

Een studenten partij is gewoon een andere optie. Het betekent niet dat je er persé voor één groep bent. Zoals Fons al aangeeft kan het ook een manier voor studenten zijn om iets voor de stad te doen. Misschien werkt het wel drempelverlagend en zien we straks meer studenten terug in de raad. Ook denk ik dat het een mooi platform is voor internationale studenten die graag meewillen praten maar geen plek kunnen krijgen in de raad.

Waarom niet gewoon proberen? Ga ontdekken of je een gezamenlijke visie kunt ontwikkelen. Naast de gedeelde motivatie om iets voor de stad te betekenen. Zeker het proberen waard.

• one issue

Weer een one-issue partij? Alleen voor studentenbelangen? Wie zit daar op te wachten? Ja, als je je bij een bestaande partij aansluit zul je eerst moeten laten zien wat je meerwaarde is om op een verkiesbare plek te komen, dat klopt. En als je van plan bent om niet langer dan 4 jaar in Wageningen te blijven, dan ga je dat niet redden, dat klopt ook. Maar waarom zou je je willen bemoeien met de Wageningse politiek als je alleen maar een passant bent? Laat dat over aan de mensen die hier nog blijven als jij weer weg bent.

• Fashionista

Markie Mark, volgende keer dat je op de foto gaat, je blousje net een knoopje meer dicht doen. Hoe het nu zit mag je pas doen als je 50+ bent... Dat zo'n zwart hemd er bovenuit steekt is natuurlijk ook niet heel netjes.

• Patrick Jansen

Ik vraag me af of jong zijn voldoende is voor een aparte partij. Net als oud zijn trouwens.
    Jongeren hebben immers - net als ouderen - geen vaste positie op het continuum links-rechts, progressief-conservatief, of groen-grijs. Wat wordt dan de kleur van deze nieuwe partij? Het lijkt mij beter bestaande partijen te verjongen. Meld je aan en je zit er zo bij :-)

• Peter Veldman (D66)

In mijn beleving is het helemaal niet moeilijk om bij een bestaande partij aan te sluiten. Het is jezelf ook gelukt bij de Stadspartij. Waarom nu een andere partij oprichten?

Politieke partijen zien graag nieuwe mensen komen, vooral jongere inwoners. Dit heb ik zelf ook mogen mee maken in 2010. En in 2014 nog meer, vier van de 25 gemeenteraadsleden waren toen student. En in de steunfractie nog meer, dus zo slecht gaat het niet.

In 2010 had ik ook het idee een eigen partij op te richten, toen was er geen enkele student actief. Alleen denk ik, als je een tweedeling wilt bestrijden en aandacht vraagt voor een bepaalde groep moet je niet zelf een partij voor één groep oprichten. Vandaar mijn keuze voor een bestaande brede partij.

Nogmaals partijen staan te springen om nieuwe mensen, maar de vraag is willen die mensen ook vier jaar lang actief zijn als gemeenteraadslid?

Het zou mooi zijn, in ieder geval succes Mark met je nieuwe partij.

• Mark Reijerman

Hey Peter, dank voor je reactie.
      Je kunt je inderdaad aansluiten gemakkelijk aansluiten bij een partij. Maar op dit moment is er maar 1 van de 25 gemeenteraadsleden student, terwijl er zo'n 12.000 studenten aan de universiteit studeren op een inwoner aantal van 38.000.
      Als jij al 7 jaar raadslid bent, had je hier dan niet meer aan kunnen doen?

• Fons

Top bezig Mark, ik geloof zeker dat deze nieuwe partij ervoor kan zorgen dat studenten niet alleen gehoord worden, maar ook daadwerlijke bij kunnen dragen aan een beter wagenignen. Delft laat al zien dat het kan: https://www.stipdelft.nl/

• Henk

Wat een bullshit. Als je iets wilt kun je je beter bij de bestaande partijen aansluiten en zorgen dat hun mindset veranderd.

• Kaas

Haha, ja want dat is zoveel makkelijker. Not.

• Mark Reijerman

Haha, dank je Carina, doe je mee? :D