Wetenschap - 16 september 2009

Johan stinkt, en niet zo'n beetje ook

Laten we hem Johan noemen. Want Johan is het veertiende ree dat educatief ligt weg te rotten in de Ooijpolder. Johan speelt ongewild de hoofdrol in de les forensische entomologie van professor Marcel Dicke.

Docent Bram Winkelman en Arnhemse gymnasiasten buigen zich over de resten van Johan
Die les van de Wageningse entomoloog Dicke vindt eind deze maand plaats op het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Via internet (www.betavak-nlt.nl) ) gaat het college life het land in. Eenmalig en ter promotie van het vak Natuur, Leven en Technologie. Nou ja, leven. Veel leven zit er in Johan zelf niet meer. Het ree liet het leven bij een verkeersongeluk. Dat was einde Johan. Maar toen begon een heel nieuw leven. Het leven na de dood, want 'dood doet leven'. Zo heet dan ook het educatieve project van stichting ARK en Staatsbosbeheer  (www.dooddoetleven.nl) dat het belang van kadavers in de natuur onder de aandacht wil brengen. In dat kader ligt permanent het kadaver van een ree op het terrein aan de Ooijse Bandijk van Staatsbosbeheer in de Ooijpolder bij Nijmegen. De dood als startpunt van nieuw leven.
Opgelost vlees
Ter voorbereiding op de les van Dicke heeft groep 4 VWO vandaag een 'practicum Johan'. 'Kijken naar een kadaver, zoals een forensisch onderzoeker dat doet', legt docent en WUR-medewerker Bram Winkelman uit. En dat is wel even slikken. Want Johan stinkt, en niet zo'n beetje ook. Het kadaver werd precies een week eerder neergelegd in de polder en is inmiddels in verregaande staat van ontbinding. 'Die geur die je ruikt, is opgelost vlees', legt Winkelman met zichtbaar plezier uit. 'Een kadaver is gewoon onderdeel van het dieet in de natuur', heeft-ie kort daarvoor de scholieren nog voorgehouden. 'Wie van jullie lust fruit? Dat is net zoiets.'
Tienduizend maden
Duizenden maden krioelen intussen over elkaar heen. Maar dat is nog niks. Winkelman: 'Zondag zag het wit van de maden. Misschien wel tienduizend. Terwijl een dag eerder het lichaam nog vrijwel intact was.' Zo snel kan het gaan met kadavers in de natuur.  De leerlingen doen schoorvoetend wat proeven. Ze verzamelen maden en kevers en doen bodemonderzoek. Onvoorstelbaar wat een leven Johan achterlaat!
vvt
Op de achtergrond kijkt Petra Naber van het Onderwijskundig Instituut van Wageningen UR toe. Als lid van het NLT-team heeft ze de les mogelijk gemaakt. Wageningen Universiteit is een belangrijke partner in het NLT, dat de b├Ętawetenschap wil promoten bij de Havo- en VWO-jeugd. Naber: 'Vier van de twintig lesmodules voor VWO zijn door ons ontwikkeld en vier anderen zijn in ontwikkeling.' Het nieuwe seizoen van NLT start steeds met een openbare les. Ditmaal is Wageningen aan de beurt. De les met Dicke is op dinsdag 29 september tussen 14.00-15.30 uur. Tegen die tijd is Johan al lang voltooid verleden tijd.