Wetenschap - 10 januari 2002

Jodium maakt kinderen van Benin slimmer maar lastiger

Het verhelpen van milde jodiumtekorten door supplementen verandert het karakter en de intelligentie van schoolkinderen. Dat blijkt uit een Wagenings promotieonderzoek onder schoolkinderen in Benin.

De kinderen gingen beter redeneren, iets beter horen maar werden ook lastiger in de klas, ontdekte dr Tina van den Briel. Volgens hun onderwijzers waren de kinderen die extra jodium kregen emotioneler en onaangenamer in de omgang, minder open en slordiger. De veranderingen in het gedrag waren klein, maar statistisch significant.

Van den Briel weet niet precies wat die verschuiving betekent. Het extra jodium leidde tot meer schildklierhormoon. Schildklierhormoon maakt mensen alert, en een tekort leidt tot apathie. Misschien dat de onderwijzers de vermindering van de apathie van hun scholieren negatief uitleggen, omdat ze niet gewend zijn goed gevoede kinderen les te geven. | W.K.

Van den Briel promoveerde op 14 december bij prof. Jo Hautvast en prof. Clive West van Wageningen Universiteit, en prof. Nico Bleichrodt, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie van de Vrije Universiteit.