Student - 26 november 2016

Jij op de campus (4)

tekst:
Annie Berendsen

Roos Goedhart (20) is bachelorstudent Moleculaire levenswetenschappen. Ze doet nu haar thesis en loopt elke dag op en neer tussen de gebouwen Axis en Helix. Terwijl ze vertelt over haar leven, valt opvallend vaak het woord ‘super’.

‘Ik vind het superleuk om met het milieu bezig te zijn. Het liefst pas ik mijn scheikundige en moleculaire kennis hierop toe.’ Dat is de reden dat Roos haar bachelorthesis schrijft bij Environmental technology, ook al is dit geen leerstoelgroep die bij haar studie hoort. Ze houdt zich bezig met het zuiveren van afvalwater. Al maanden verdiept ze zich in bacteriën, granulen en biofilms. Een thesis voor haar studie is namelijk 24 ECTS waard – bijna een half jaar. Metingen doet ze in Helix en schrijven in Axis. Dat ligt gelukkig dicht bij elkaar; ze hoeft alleen af en toe naar de overkant te lopen.

Een groot voordeel van thesisstudent zijn is voor velen de gratis koffie. Maar daar was Roos al aan gewend: ‘Ik heb ook een koffiepas voor Forum en Orion.’ Naast haar studie is Roos namelijk voorzitter van haar studievereniging, Alchimica. Daar is ze behoorlijk wat tijd aan kwijt: gemiddeld drie avonden per week. Elke week is er een vergadering, zijn er wisselborrels van andere studieverenigingen en dan heb je natuurlijk nog de activiteiten van de vereniging zelf. ‘Het is heel intensief, maar ik vind het leuk om druk bezig te zijn. En het is superleuk en supergezellig!’

‘Het lekkerste op deze aardbol is gegrilde aubergine’

De tijd die Roos nog over heeft, steekt ze in het bereiden van veganistische hapjes. ‘Het lekkerste op deze aardbol is gegrilde aubergine.’ Overdag is Roos veganistisch en ’s avonds is ze vegetarisch. Liefst zou ze altijd veganistische eten, maar dat is lastig omdat ze vaak samen eet met bestuurs- en huisgenoten. Veganistisch eten was even wennen – ‘kaas maakt eigenlijk alles lekker’ –, maar past bij haar passie voor het milieu. Ook heeft het haar bewuster gemaakt van wat ze eet. ‘Vroeger smeerde ik gewoon een boterham met kaas. Nu ga ik er meer over nadenken. En ik eet daardoor vaak ook veel meer lekkere dingen!’


Re:ageer