Wetenschap - 1 januari 1970
Jeugdervaring bepaalt het zoekgedrag van roofmijten
De plant waarop een roofmijt zijn jeugd doorbrengt is in zijn latere leven van grote invloed op de planten die hij opzoekt om zijn prooi op te vinden. Dit blijkt uit onderzoek waarop ir Jetske de Boer deze week promoveert.
Volwassen roofmijten kunnen, net als sluipwespen, leren hun zoekgedrag aan te passen aan nieuwe vraatgeuren. De Boer: ,,Vooral belonende ervaringen hebben een duidelijk effect. Als een op komkommer opgekweekte roofmijt zich één dag kan voeden op spintmijten die op een bonenplant vreten, dan gaat de roofmijt voortaan af op de geur van aangevreten bonen.’’ Sluipwespen hebben maar een leerervaring van enkele seconden voor nodig, terwijl de leerperiode voor roofmijten eerder in de orde van uren ligt. ,,Roofmijten hebben een veel langduriger relatie met hun prooi, want ze voeden zich er hun hele leven mee. Ze kunnen het zich niet veroorloven bij een nieuwe geurervaring gelijk het roer om te gooien’’, aldus De Boer. | G.v.M.
Ir Jetske de Boer promoveert op vrijdag 13 februari bij prof. Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie, en prof. Maus Sabelis, hoogleraar Populatiebiologie aan de Universiteit van Amsterdam.