Student - 29 september 2011

'Je wordt in het diepe gegooid'

Met een rollenspel komen de studenten van Forensic Sciences (VHL) in Leeuwarden erachter wat er komt kijken bij het oplossen van een echte misdaad. Een reportage vanaf de crime scene.

Studenten Forensic Sciences op zoek naar de daders van een grove vernieling
Vrijdagochtend kwart voor negen. Een aantal jongens slaat met klauwhamers en knuppels in op een geparkeerde blauwe Peugeot. Hun actie op het plein bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden duurt nog geen minuut. Voor de ramen kijken nieuwsgierige medewerkers toe hoe alle ruiten aan diggelen gaan. De vandalen stuiven na hun daad in alle richtingen weg. 'Ik heb twee foto's', zegt een geschrokken dame die komt aanlopen. Even later staat ook de politie op het plein. Twee hoofdagenten van Politie Fryslân zetten de 'plaats delict' (in jargon: pd) af met rood-witte linten. Een grap? Nee, een teamrollenspel voor derdejaars van Forensic Sciences voor de module Crime Society. Docenten Jos Krabbe en Mark Ros hebben het bedacht. Studenten hebben tien weken de tijd om uit te zoeken wie de daders zijn. 's Ochtends heeft Krabbe de 'vandalen' geïnstrueerd. 'De auto mag zo plat als een dubbeltje', zegt hij als hij vluchtroutes uitdeelt. 'We weten niet hoe het publiek reageert, dus ga geen handgemeen aan.  De meldkamer van 112 en de VHL-directie zijn op de hoogte.
Pumps
De opleiding Forensic Sciences bestaat zes jaar en heeft ongeveer 250 studenten. Het rollenspel is bedoeld om studenten kritisch te leren denken, licht Krabbe toe. 'We willen ze een manier van denken aanleren. Zoek creatief naar oplossingen, wees nieuwsgierig en neem niet alles voor lief.' Dat er iets stond te gebeuren wisten de derdejaars. Niet wat. Onderling hadden ze al bepaald wie welke rol op zich nam. Zo zijn er tactische en technische rechercheurs, een teamleider, korpschef, officier van justitie en een burgemeester.
Na de consternatie loopt teamleider Fleur Douna, blonde paardestaart, zwart jurkje, zwarte pumps zenuwachtig heen en weer. 'Ik wil duidelijk hebben dat iedereen weet wat-ie moet doen', zegt ze. Daarna trekt een groepje studenten witte jassen en plastic handschoenen aan. De door de boeven verloren attributen waaronder een sjaal en hoopjes glas worden op de foto gezet. Andere studenten ondervragen getuigen. 'Wat voor kleding droegen ze?', vraagt een van hen aan docent Erik de Groot, die een journalist speelt. 'Donkere. Een had een soort masker op.' De student-speurder vraagt naar het de dag ervoor verspreide pamflet. 'Dat leest u morgen in de krant', antwoordt De Groot. Daar gaat de ondervrager tot zijn verrassing snel mee akkoord. 'Daar had ik toch even op doorgevraagd', zegt hij desgevraagd. Op de hoeken van de plaats delict staan studenten in oranjes hesjes ter bewaking. Niemand mag de plek op.
Gaaf
Biologische sporen zoals haren gaan zorgvuldig in bruine papieren zakken. Student Lisa Pruijmboom coördineert het forensisch team. 'Heel gaaf dit', zegt ze enthousiast. 'Je denkt als derdejaars dat je al heel wat weet, maar nu word je in het diepe gegooid.'  Op een persconferentie stelt 'burgemeester' Martin Baar opgewonden journalisten, gespeeld door docenten, professioneel gerust. Nee, er is geen actuele dreiging op school. 'Het is veilig. Het onderzoek is in volle gang',  zegt hij rustig glimlachend. 'En nee, in het belang van het onderzoek kunnen we daar geen verdere mededelingen over doen.'  Karin de Mik