Nieuws - 2 juli 2020

‘Je ontkomt niet aan bevroren wimpers’

tekst:
Hannah Begemann

Wie? Anne Bruls (24), MSc Biology
Wat? Stage bij BioCEED, The Centre of Excellence in Biology Education
Waar? Universitetssenteret på Svalbard in Longyearbyen, Spitsbergen

‘Bij exotisch denk je vaak aan tropische eilanden maar Spitsbergen is ook exotisch door de extremiteit van het klimaat. Ik vind het fascinerend om te zien hoe planten en dieren zich hieraan hebben aangepast. Voor mijn stage kijk ik vooral naar de vaatplanten want daarvoor ben ik een taxonomische sleutel aan het maken. Deze sleutel zal uiteindelijk in ArtsApp, een project van BioCEED, worden gebruikt.
Mijn stage bij BioCEED omvat ook het helpen opzetten van online cursusmateriaal. Dat is nu extra relevant omdat veel studenten, op advies van de universiteit, naar huis zijn gegaan vanwege corona. En er zijn ook weinig toeristen op het eiland, dus het is hier vrij leeg. Maar het is hier nog steeds gezellig, want er zijn geen coronabesmettingen en we hoeven dus eigenlijk geen afstand van elkaar te houden. Toch zitten mensen niet massaal op terrassen want het is in de zomer gemiddeld maar 5 °C.’

HEW 2.jpg

Eyelashes
‘De wintermaanden, wanneer het vrijwel altijd donker is, zijn nog kouder met temperaturen van -32 °C. Jezelf inpakken en blijven bewegen is hier essentieel. Maar je moet toch oppassen voor bevriezing en je ontkomt niet aan bevroren wimpers. Het moeilijke van bevriezing is dat je het niet altijd voelt. Toen ik dit voorjaar mijn vingertop bevroor, kwam ik daar pas achter toen ik naar binnen ging en hij wit bleek uitgeslagen. Een bevriezing geneest niet snel want er vormt zich een blaar, zoals bij verbranding.
Om je voor te bereiden op dit soort situaties, krijg je aan het begin van elk cursus een veiligheidstraining. Die omvat eigenlijk alles waarvan je hoopt het niet nodig te hebben zoals wat je moet doen als iemand in een gletsjerspleet valt en hoe je een ijsbeer neerschiet als hij je aanvalt.

HEW 3.jpg

Skiën
Ook skitrainingen komen erg goed van pas als je veldwerk doet. Skiën is hier namelijk wel even anders dan in de Alpen. Je skiet hier altijd off-piste en hebt geen skiliften.
Al met al vind ik dit een bijzondere plek waar ik me thuis voel. Ik was heir voor mijn bachelor minor en masterstage en als het kan, wil ik hier een PhD doen. Mocht dat niet lukken, dan blijf ik het liefst in Noorwegen of Zweden. Ik zie mezelf niet snel weer in Nederland wonen.’