Student - 1 februari 2010

‘Je moet wel boos kijken’

In Utrecht, Nijmegen en Amsterdam zijn gebouwen bezet; Wageningse studenten gaan op de foto met een tekstballon. Nederlandse studenten protesteren deze week tegen dreigende bezuinigingen.

- ‘Mag ik je wat vragen?’
- ‘Nee.’
Maandagmiddag één uur. Bij de ingang van Forum spreekt Karmijn van den Berg van de Wageningse Studenten Organisatie studenten aan met een klepelklok en kartonnen tekstballon. Er komen twee rokers langs.
- ‘Mag ik jullie wat vragen?’
- ‘Ja, hoor.’
- ‘Zijn jullie tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs?’
- ‘Uh, ja.’
De activiste vertelt dat minister Plasterk twintig procent wil bezuinigingen en dat hij waarschijnlijk de studiebeurs gaat afschaffen. Of ze mee willen doen met een fotopetitie?
Dat willen ze. Hielke Sportel en Irene Kersbergen gaan op de foto met de tekstballon Bezuinig niet op de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs. ‘Je moet wel boos kijken’, zegt Hielke tegen Irene. Hielke pakt de tekstballon, kijkt nors naar de camera en roept: ‘We zijn het er niet mee eens!’ De foto zal aan de minister worden aangeboden.
Na het fotomoment verklaart Hielke, eerstejaars Internationale Agrarische Handel, zijn deelname. ‘Zonder studiefinanciering wordt het heel moeilijk. Ik zou niet weten hoe ik tijd moet vinden om geld te verdienen voor schoolgeld, schoolboeken, eten en een kamer.’
En als de beurs een lening wordt? Irene geeft het antwoord: ‘Dan begin je je nieuwe leven met een schuld. Dat wil ik niet.’
Vandaag start een landelijke actieweek tegen dreigende bezuinigingen op de studiebeurs en het onderwijs. De protesten in andere steden zijn heftiger. In Utrecht hebben studenten het bestuursgebouw gebarricadeerd en bij de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit zijn collegezalen bezet.