Organisatie - 1 januari 1970

‘Je haalt zelfs de golven in’

Wouter Samama (23), derdejaars student Bedrijfs- en Consumenten wetenschappen, deed op 11 juni mee aan de catamaranrace ‘Ronde om Texel’. Samen met zijn zeilpartner zette hij de snelste tijd neer en verbrak hij het bestaande record.

De Ronde om Texel is één van de grootste catamaranraces ter wereld. Dit jaar waren er veel inschrijvingen, maar vanwege de sterke wind en branding ging slechts de helft van de deelnemers daadwerkelijk het eiland rond.
Samama en zijn zeilpartner Jeroen van Leeuwen gingen al meteen goed van start. ‘Binnen tien minuten voeren we al weg van de rest. We gingen ongelooflijk hard. De speedboten met de fotografen konden ons niet eens bijhouden.’ Ondanks dat de boot later nog vastliep en de twee zeilers eigenhandig hun gebroken roer moesten repareren, zeilden ze toch met een recordtijd als eerste over de finish.
Samama begon op zijn zesde met zeilen. ‘Ik zeilde altijd met m’n zusje. Eerst in een optimist, later in een flying junior. Drie jaar geleden koos mijn zusje voor een andere boot en stapte ik over op de catamaran. Het is de snelste zeilboot die er is. Je haalt zelfs de golven in. Dat is echt een gaaf gevoel,’ zegt Samama.
Er gaat veel tijd zitten in het zeilen. Ieder weekend traint Samama met zijn partner Jeroen van Leeuwen. Dit doen ze meestal in Almere. ‘Daar is een goed catamaranstrand.’ Doordeweeks houdt de student zijn conditie op pijl met fietsen. Ook speelt hij mee met de interne voetbalcompetitie in Wageningen. Verder gaat er veel tijd zitten in het regelen van praktische zaken rondom het zeilen, zoals publiciteit en sponsoring. ‘Het is een dure sport, dus we zoeken constant naar sponsoren.’
Toch vindt Samama ook nog tijd voor studeren. ‘De studie gaat nog wel voorop. Ik moet van mezelf eerst m’n punten halen voor ik mag zeilen. Wel denk ik erover om na m’n bachelor een half jaar fulltime te gaan zeilen.’ / LH