Student - 30 maart 2011

Japanse studenten zamelen geld in

Japanse studenten en onderzoekers uit Wageningen zijn gisteren begonnen met een inzamelingsactie in Forum. Tijdens de middagpauze collecteerden de studenten voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami die over Japan raasde.

Japan_004.jpg
De Japanners waren in shock na de ramp, vertelt Asako Kawai, die de actie mede organiseert. Volgens de laatste cijfers zijn er 28 duizend doden en vermisten.
'Maar de reacties van mijn vrienden hier was overweldigend. Allerlei mensen belden of mailden me om te vragen hoe het met mijn familie was. Dat gaf me een ontzettend warm gevoel.'  Het studentenpastoraat organiseerde twee weken geleden al een gebed voor de slachtoffers.
Veel mensen hielpen de actie voor te bereiden. 'Met vrienden en collega's uit allerlei landen hebben we al deze kraanvogels gevouwen. We hebben een groot internationaal team achter ons staan', zegt Asako. Iedereen die geld doneert krijgt een kraanvogel als teken van dank.
Wil je ook helpen? Vandaag staan de Japanners in Forum, morgen in de Leeuwenborch en zaterdag op de Markt bij de fontein.
De lijst met overledenen bekijken
Makiko Take, eerstejaars MSc International Development Studies:
'Communicatiemiddelen werken niet, dus ik heb geen direct contact met mijn familie en vrienden in Japan. Mijn oom en tante en hun vijf kinderen worden vermist. We denken dat ze geƫvacueerd zijn naar een schuilplaats in hun dorp, maar die hele plek is weggevaagd.
'Om aan informatie te komen ga ik naar een soort bulletin board op internet. Ik heb een de vermissing opgegeven met hun naam, leeftijd en een omschrijving van hoe ze eruit zien. Mensen gaan te voet naar het gebied om informatie te verzamelen en die geven ze door. Maar ik weet niet wie die mensen zijn, en ik weet ook niet zeker of hun informatie klopt.
'Elke ochtend kijk ik naar de lijst van overledenen van het politiebureau. De eerste keer dat ik die opende klopte mijn hart in mijn keel terwijl ik de namen van mijn familieleden zocht. Maar nu ben ik afgestompt; het is een dagelijkse routine geworden. Er zijn zoveel doden en er is te weinig brandstof om ze te cremeren. Nu zijn ze begonnen om ongeĆÆdentificeerde lichamen te begraven. Zonder dat we weten wie ze zijn.
'Ik heb enorm veel steun gekregen van mijn mede-studenten; ze zijn geweldig. Zonder hen zou ik niet meer naar college gaan. Nu geven ze me elke dag nieuwe energie met hun steun. Ze zijn zo belangrijk voor me, ik kan het niet eens uitleggen.'