Nieuws - 10 mei 2001

Jan Terlouw: biotechdebat ook voorlichtingscampagne

Jan Terlouw: biotechdebat ook voorlichtingscampagne

"Een debat waarin nog niet iedereen weet waar het over gaat, moet ook gedeeltelijk het karakter van voorlichting hebben." Drs. Jan Terlouw beantwoordde vragen van Wb over de brede maatschappelijke discussie over biotechnologie. Terlouw is voorzitter van de commissie Eten en Genen, die het brede maatschappelijke debat moet organiseren.

"De Tweede Kamer wil graag dat het grote publiek zich bewust wordt van de ontwikkelingen in de biotechnologie. Want consumenten hebben al grote invloed op die ontwikkeling, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Albert Heijn haalde immers al producten uit de schappen. Voor je daarover kan discussi?ren, moet je eerst weten waar je het over hebt. Daarom is ook gekozen voor herkenbare voorbeelden." Terlouw erkent dat die cases, zoals die over een gemanipuleerde zalm die in kouder water kan zwemmen, niet duidelijk maken wat de belangen achter de ontwikkeling van biotechnologie zijn. "Het is niet meteen duidelijk dat fabrikanten daar veel geld mee kunnen verdienen. Toch is het ook wat dat betreft belangrijk dat er openheid komt."

Terlouw ziet voor wetenschappers dan ook een verantwoordelijkheid in het maatschappelijk debat. Zij moeten de gevolgen van toepassing van biotechnologie onderzoeken "en vervolgens de bevolking vertellen waar het om gaat in de biotechnologie." | J.T.