Nieuws - 10 januari 2017

Jacky Siahainenia wint Coverprijs

tekst:
Roelof Kleis

Audrie Jacky Siahainenia heeft de Coverprijs 2016 gewonnen. De cover ‘visserijdruk’ van zijn proefschrift kreeg een derde van de 1718 uitgebrachte online stemmen.

Audrie Jacky Siahainenia heeft de Coverprijs 2016 gewonnen. De cover  ‘visserijdruk’ van zijn proefschrift kreeg een derde van de 1718 uitgebrachte on-line stemmen. Tweede werd Janneke Ouwerkerk (‘Akkermansia’) die met 23 procent bijna een kwart van de stemmen in de wacht sleepte. De derde plaats was met 10 procent van de stemmen voor Ynte van Dam (‘denken en doen’).

Jacky Siahainenia reageert blij verrast op het nieuws. Hij deed onderzoek naar de effecten van de kleinschalige visserij op de
beschermde mangrove gebieden voor de kust van Oost Kalimantan. Op de cover is
een bewerkte foto van een lokale vissersboot afgebeeld. De goudkleurige boot steekt helder af tegen de blauwe achtergrond.

‘De foto is genomen door de kapitein van de boot, toen we daar veldwerk aan het doen waren’, legt hij uit. Midden op de eveneens blauwe cover van de achterkant van het proefschrift is een klein mannetje afgebeeld. Dat mannetje is Siahainenia die graag ‘de dynamiek en complexiteit van het mangrovesysteem in dit deel van de Sulawesi Zee wil leren begrijpen’.

Steun
Siahainenia schakelde veel mensen in om op zijn cover te stemmen: Facebook, Linkedin, WhatsApp, de twee leerstoelgroepen waar hij mee te maken had, zijn sociale omgeving in Wageningen en thuis en in Indonesië en de vissers van Oost Kalimantan waar hij veel mee heeft gewerkt. Met zoveel steun kon de prijs hem eigenlijk niet ontgaan.

Siahainenia promoveerde in augustus, woont nog steeds in Wageningen en is op zoek naar werk. ‘Ik wil graag onderzoek blijven doen bij een organisatie die zich inzet voor het beheer en behoud van de marine hulpbronnen, die zo essentieel zijn om toekomstige generaties te voeden.  Maar de toekomst van een PhD’er is altijd onzeker.’