Wetenschap - 31 mei 2001

Jaarlijks honderd Chinese studenten naar Wageningen

Wageningen Universiteit gaat samenwerken met de China Agricultural University. Vanaf 2003 zullen jaarlijks ongeveer honderd studenten van de Chinese universiteit naar Wageningen komen om een BSc-opleiding te volgen.

De Chinese studenten komen voor minstens twee jaar naar Wageningen om een opleiding Food science, Biotechnology of Environmental science te volgen. Elke opleiding zal naar verwachting zo'n dertig studenten trekken. Vooraf zullen ze een tweejarige opleiding volgen in Peking. De Chinese universiteit verwacht grote belangstelling voor de opleidingen.

De BSc-opleidingen voor buitenlandse studenten zijn nieuw. Tot nu toe verzorgde Wageningen voor hen alleen MSc-opleidingen. Het college van bestuur hoopt dat een groot deel van de Chinese studenten in Wageningen zal blijven voor een MSc-opleiding. Om dat te stimuleren, wordt het collegegeld voor de MSc-fase daarom lager dan dat voor de BSc. Wageningen Universiteit krijgt pas vergoeding van de Nederlandse overheid voor de Chinese studenten als zij hun MSc-diploma halen. De twee universiteiten hebben afgesproken dat ze bij internationale organisaties en bedrijven op zoek gaan naar sponsoring.

De Chinese studenten zullen dezelfde vakken volgen als de Nederlandse. In de laatste jaren van de studie, als ook andere internationale studenten ingestroomd zijn, zullen de Nederlandse studenten waarschijnlijk in de minderheid zijn. | K.V.