Nieuws - 10 november 2016

JIJ op de campus(3)

tekst:
Anne van der Heijden

Talloze mensen in labjassen wandelen over de bovenste verdieping van Orion, maar eentje valt me in het bijzonder op: Arda Hamamcioglu (22), bachelorstudent Food technology. Wat mijn aandacht trekt – en volgens Arda sta ik daarin niet alleen – is een groot litteken op zijn hoofd.

Arda is voor een half jaar met het Erasmus-uitwisselingsprogramma in Wageningen. Hij komt uit Turkije en heeft op verschillende plaatsen in dat land gewoond, afhankelijk van waar zijn vader – een legerdokter – gestationeerd was.

Het was Arda’s grote wens om naar Wageningen te gaan voor zijn uitwisseling, maar dat viel niet mee. WUR is binnen het Erasmus-programma de hoogst aangeschreven universiteit op het gebied van levensmiddelentechnologie en Arda’s universiteit in Izmir stuurt er slechts één student per jaar heen. ‘Ik ging voor de top.’ Arda is blij dat het gelukt is, want zowel Nederland als de universiteit bevallen hem.

Hij heeft veel manieren gevonden om hier zijn tijd door te brengen. Hij houdt van fotografie, grafisch ontwerpen, beeldende kunst en bergklimmen. Bij de uitoefening van die laatste hobby heeft hij zijn littekens opgelopen; naast die op zijn hoofd ook littekens op zijn handen en benen. Die op zijn hoofd is het grootst.

Het opvallend litteken op zijn hoofd kreeg Arda tijdens het klimmen

Hij liep dat litteken op toen een vriend, die boven hem klom, naar beneden viel. Arda probeerde hem te ontwijken en schraapte met zijn hoofd langs een scherp stuk rots. Hoewel het twee jaar geleden is, is het litteken nog steeds zichtbaar onder zijn gemillimeterde haar. ‘Vroeger was mijn haar langer, maar nu houd ik het liever kort. Dat bevordert de heling en is schoner.’ Arda weet niet of het litteken nog verder zal vervagen, maar het kan hem niet zoveel schelen. ‘Dit gebeurt nu eenmaal in deze sport.’

Omdat Nederland geen bergen heeft, richt Arda zich nu meer op zijn andere hobby’s. Zijn kunst is een belangrijk deel van zijn leven. Hij ontwerpt bijvoorbeeld logo’s voor bedrijven. Zijn website, ardahamamcioglu.com, is zijn grote trots. ‘Ik weet niet eens zeker of ik wel levensmiddelentechnoloog word na mijn studie; ik hoop dat ik mijn hobby’s en mijn werk straks kan combineren.’