Student - 17 januari 2019

JIJ op de campus - 'Ik krijg het gevoel dat eten hier meer gericht is op overleven'

tekst:
Gina Ho

Chen Zhang (22) is een eerstejaars masterstudent Organic Agriculture (MOA). Ze zit een hapje te eten in Orion en treft onderwijl voorbereidingen voor het eerstvolgende MOA-café.

Ik at laatst geweldige noedels in een klein zaakje in Utrecht en het ontroerde me

MOA-cafés zijn een initiatief van studenten in mijn opleiding en telkens kiezen we een ander thema. We zijn net weer terug op de campus na de vakantie en daarom is het thema deze keer de manier waarop verschillende culturen nieuwjaar vieren met voedsel. Ook gaan we het hebben over de rol die cultuur speelt in de relatie van mensen met eten. Het wordt een hele interessante potluck! Bij het kampvuur.’

Chen komt uit Nanjing, China, en woont sinds augustus vorig jaar in Nederland. ‘Het viel me op dat mensen hier een andere relatie met eten hebben dan ik van thuis gewend ben. Lunch is hier heel rechttoe, rechtaan; mijn vrienden vinden mijn lunchtrommel met twee gerechten heel luxe. Ik krijg het gevoel dat eten hier meer gericht is op overleven’, zegt ze lachend.

‘Vorige week ging ik naar Utrecht met een paar vrienden en heb ik geweldige Vietnamese noedels gegeten. Het was een klein zaakje; de ambiance en het palet aan smaken herinnerden me heel sterk aan de eetkraampjes in Nanjing. Ik was ontroerd! Het is grappig hoe mensen zich ook emotioneel aan voedsel hechten.’

Naast de verschillen in eetcultuur ziet Chen ook culturele verschillen in leerstijlen. ‘Op mijn oude universiteit in Nanjing hadden we ook wel groepswerk, maar dat maakte een kleiner deel uit van de vakken. Het eindresultaat van een vak was meestal voor minstens 70 procent gebaseerd op een examen. Hier hebben we veel groepswerk en het leerproces voelt minder gestructureerd. Maar het voordeel is dat het inspirerend is om zelf je literatuur voor een project bij elkaar te zoeken. Het leren verloopt zo wat organischer en ik raak meer gemotiveerd om te lezen wat ik zelf heb opgespoord.’


Re:ageer