Student - 2 juli 2020

JIJ op de campus - Een reis met veel verhalen

tekst:
Hannah Begemann

De zomervakantie staat voor de deur en iedereen denkt na over de zee van vrije tijd die ze dan hebben. Nouri (23) uit Egypte is van plan een YouTube-kanaal te beginnen. ‘Ik wil mijn ervaringen hier in Nederland combineren met alle dingen die ik heb meegemaakt tijdens mijn reis hiernaartoe.’

Zijn reis is er namelijk één met vele verhalen: na het voltooien van de middelbare school in Turkije en een jaar studeren in Cyprus, kwam Nouri naar Nederland als asielzoeker. ‘Ik had wel verwacht dat de hele procedure minder tijd in beslag zou nemen, maar na bijna twee jaar ben ik nog steeds bezig. Het begon in het AZC van Ter Apel waar mij vervolgens een plek werd aangeboden in Wageningen door COA [Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.]. Omdat ik het belangrijk vind om mezelf te blijven ontwikkelen, heb ik hier aan de universiteit wat vakken gevolgd. Dat viel me niet mee. Het onderwijs is hier veel technischer dan ik gewend ben.’

Toch kijkt Nouri erg uit naar het komende collegejaar. ‘Na de selectieprocedures in de laatste week van mei, heb ik twee weken geleden te horen gekregen dat ik ben aangenomen voor de Hotelschool in Amsterdam. Oorspronkelijk wilde ik in september beginnen maar ik moet eerst nog een IELTS-certificaat halen om mijn Engels vaardigheden aan te tonen. Maar ik ben wel blij met die extra tijd. Die ga ik gebruiken om mijn Engels en Nederlands te verbeteren en om meer vakken te volgen. En natuurlijk om aan mijn vaardigheden als kok te werken.’

Mijn droom is om een Egyptisch restaurant te openen

Nouri grijpt alles aan om zijn droom uit te laten komen. ‘Ik probeer binnen vijf jaar de Hotelschool af te ronden. Daarna zou ik het fantastisch vinden om een eigen restaurant te openen dat niet alleen veel gastvrijheid biedt maar ook de Egyptische cultuur met zijn traditionele gerechten. Een voorbeeld van zo’n traditioneel gerecht is Kushari, wat bestaat uit rijst, pasta, linzen, kikkererwten, tomatensaus en azijn. Dat klinkt misschien als een koolhydratenbom, maar iedere dag waarop je Kushari eet, is een goede dag.


Re:ageer