Nieuws - 20 april 2017

JIJ op de campus (12)

tekst:
Anne van der Heijden

Wageningen, internationale studentenstad! Een vaak gehoorde kreet. Veel buitenlanders komen hier werken en studeren, maar er vertrekken ook veel mensen vanuit Wageningen naar verschillende plekken op de wereld. Sommigen kunnen daar geen genoeg van krijgen. Judit Snethlage (25) is van oorsprong oer-Hollands, maar ze heeft inmiddels al in zo veel verschillende landen gewoond dat je haar eigenlijk ook wel een internationale student zou mogen noemen.

Judit is nu bezig met haar master Internationaal land- en waterbeheer, een studie die haar in allerlei landen brengt. “Ik ben nog geen week geleden teruggekomen uit Colombia”, vertelt ze. Daar was ze voor het onderzoek van haar masterthesis. “Ik woonde  in een bergdorp op 3000 meter hoogte.” Daar was het koud, maar danste ze zichzelf wel warm. “Ze hadden veel vrolijke muziek. We dansten vaak de salsa, en ik heb er ook carnaval gevierd.”

Colombia is niet het eerste ‘buitenland’ waar Judit heen verhuisd is. Voor haar stage ging ze naar Maleisië en de afgelopen twee zomers liep ze stages in Indonesië. 'Ik houd ervan om langere tijd in het buitenland verblijven. Het is een uitdaging om alle nieuwe structuren van een land te doorgronden.' Dat ze erheen gaat voor haar studie is vooral om haar verblijf een hoger doel te geven dan gewoon reizen. 'Op die manier krijg je daar veel meer contact met het normale leven.' Maar gewoon reizen doet ze ook. In haar tussenjaar is ze naar het oosten gegaan. 'Rusland, China en de rest van Zuidoost-Azië. Wat ik geweldig vind aan deze landen, is het eten. De meeste gerechten zijn heel erg lekker.'

Judit danste zich warm op 3000 meter hoogte

Ook binnen Nederland heeft Judit op veel verschillende plaatsen gewoond. In Arnhem bij haar ouders en in een aantal huizen in Wageningen. Ook nog in Delft, waar ze een minor deed. Judit voorziet in de toekomst een verhuizing naar het buitenland. Bij voorkeur voor meerdere jaren zodat ze er langdurige vriendschappen op kan bouwen. “Nu ben ik nog nergens aan gebonden. Geen huis, geen familie, geen reden om niet te vertrekken.” Daar wil ze gebruik van maken. “Wageningen is heel leuk om naar terug te komen. Dan is het weer een paar maanden goed, en daarna vind ik het weer te klein.”