Student - 14 mei 2020

JIJ (nog steeds) op de campus: ‘De plantjes groeien gewoon door’

tekst:
Anna den Hartog

Het zonnetje schijnt op de campus, de bijtjes vliegen op hun gemak van bloem tot bloem. De kassen van Unifarm zoemen ook rustig door. Tussen de planten in de kas staat Tamara Kalsbeek (30), masterstudent Plantbreeding bij Plantscience.

Op de eerste dag van haar minorthesis voor Entomologie heeft Tamara zo’n 200 plant samples verzameld van eerder ingezaaide zaden om onderzoek te kunnen doen naar de resistentie van bladluis.

Ondanks de wereldwijde lockdown blijven de planten gewoon groeien en gaat het onderzoek dus door. Tamara: ‘In het begin was het nog onzeker of ik kon starten en ik ben blij dat het toch door kon gaan. We hanteren nu een aangepaste manier van onderzoek doen. Ik doe zoveel mogelijk literatuuronderzoek zodat er alleen het hoognodige in het lab moet worden gedaan. Daarnaast moeten we het praktijkonderzoek strakker inplannen en zou het mooi zijn als alles één keer goed gaat omdat er weinig ruimte is buiten de planning om. Hierdoor controleer ik alles wat ik doe nog beter dan normaal. Je gaat van de automatische piloot af. De supervisor boekt alles in om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en iedereen zijn onderzoek kan doen.

Ik doe zoveel mogelijk literatuuronderzoek zodat alleen het hoognodige in het lab gedaan moet worden

Ook de communicatie wordt aangescherpt: ‘In sommige ruimten mag namelijk maar één persoon in een compartiment dus moet je buiten alles precies overleggen en goed afstemmen met elkaar.’

De onzekerheid van de situatie voelt Tamara wel: ‘Niemand weet waar hij aan toe is. Je weet niet of de maatregelen strenger worden en toegang kan worden geweigerd als mensen zich niet aan de regels houden. Daarom is het wel prettig dat er zo vaak updates via de mail binnen komen vanuit WUR.’

Ze hoopt eind augustus klaar te zijn. ‘Voor mijn eigen onderzoeksvoorstel probeer ik meer aandacht te besteden aan back-up-strategieën. Daarnaast is het nu voor iedereen handig om zich af te vragen of een experiment echt noodzakelijk is of dat het alleen maar leuk is om uit te voeren.’