Nieuws - 6 november 2008

JARGON

Anderhalve maand werk in nu in Wageningen, en ik moet nodig op taalles.
Eerder werkte ik bij een biologenblad en als daar iemand begon over het verhogen van de fitness, wist ik inmiddels dat ie niet naar de sportschool ging. Het individu dat zijn fitness verhoogt, produceert meer vruchtbare nakomelingen. (Een sportschoolbezoek kan daar overigens best aan bijdragen.)
Bij VARA en VPRO was ik vertrouwd geraakt met het lasje. Daarmee kun je in de montage ongemerkt uitspraken achter elkaar plakken. En wie een pannetje uitspreekt als pennetje, vraagt de cameraman om een horizontale draai te maken.
En dan nu het Wagenings idioom. Laatst kwam een collega met nieuws. ‘Het IMAG-gebouw gaat tegen de vlakte.’ Wat dat is? ‘Het gebouw van het instituut voor milieu en agritechniek. Dat bestaat niet meer, maar het gebouw heet nog wel zo.’ Aha.
Zo ook blijkt WCFS opgegaan in TIFN. En A&F in AFSG. Ik laat me vertellen dat AFSG een zwak merk is. Wel een sterk merk is LEI (geen steen).
Iemand mailt mij dat het simulatiemodel OPTARE 2009 is vernieuwd. Even denk ik dat ik betrokken ben bij de ontwikkeling van software om de optimale afmetingen van een akker te bepalen.
Verder blijkt KWIS geen spelletje te zijn, is IPO geen judo-term en kun je bij ATV ook een volledige week werken.
Een boekje met betekenissen van WUR-woorden zou helpen. Misschien moet ik dat maar eens gaan maken, voor nieuwe medewerkers.
In mijn encyclopedie zal ik meteen rekening houden met het bestaan van vele woorden met dezelfde betekenis. Zo maakte ik dinsdag kennis met Raoul Bino, directeur van PSG (niet de voetbalclub Paris Saint Germain). Hij vertelde me bij welke Wageningse instituten hij had gewerkt: IVT, CPO, CPRO-DLO en PRI. Bino is geen jobhopper, het blijkt om een en hetzelfde instituut te gaan. Met elk decennium een nieuwe naam.
Nu hoor ik ook over het merkenbeleid. Dat is al een term op zich. Het zou kunnen gaan over het wagenpark van de raad van bestuur of over de langetermijnstrategie van Max Havelaar. Maar bedoeld is hier de Wageningse nomenclatuur. Die gaat opnieuw veranderen.
Ik denk dat ik nog maar even wacht met dat woordenboekje.