Student - 7 januari 2009

JAAR VAN DE DUURZAAMHEID

Lekker, die paar vrije dagen voordat we echt aan 2009 moesten beginnen. Maar afgelopen maandag was het dan toch zover. En het resultaat ligt hier voor u: de allereerste Resource in het jaar van de koe.
Ik geef toe, ik heb het eventjes opgezocht. 2009 is in de Chinese astrologie het jaar van de koe. Maar niet alleen van de koe. 2009 is ook het jaar van de gorilla (Verenigde Naties), de visdief (Vogelbescherming) en de egel (Zoogdierenvereniging). Om maar een paar beesten te noemen. 2009 is ook het jaar van de tradities (Nederlands Centrum voor Volkscultuur), de sterrenkunde (Verenigde Naties) en de creativiteit en innovatie (Europese Unie).
Ik vertel u niks nieuws als ik zeg dat we ook aan het Darwinjaar zijn begonnen. Maar wist u van het Louis Braillejaar (geboren 1809) of het Calvijnjaar (geboren 1509)?
Hoe gaat dat eigenlijk, zo’n uitverkiezing? Is daar een bureau voor, moet je dat ergens aanmelden en kost dat dan geld? Ik denk het niet.
Laat ik eens een poging doen dichtbij huis. Wordt 2009 misschien het jaar van de duurzame WUR? De raad van bestuur is voorzichtig bezig stappen te nemen om iets van een soort van ambitie en beleid te formuleren op het gebied van duurzaamheid.
Dat wordt dan tijd. De groenste kennisinstelling van het land heeft namelijk nog geen beleid op dit punt. We schermen wel met klimaatopleidingen en vinden van alles uit op het gebied van duurzaamheid, maar doen er in de bedrijfsvoering bitter weinig mee. Het is een beetje als een bakker die het smakelijkste, gezondste en vezelrijkste brood van het land bakt, maar zijn eigen kinders een sneetje wit voorzet.
Zal het wat worden met dat jaar, met die ambities, met dat duurzame beleid? Ik heb er een hard hoofd in. Aalt Dijkhuizen heb ik er afgelopen maandag in zijn nieuwjaarstoespraak niks over horen zeggen. Zijn 2009 wordt het jaar van het verder bouwen aan de campus, de investeringen in grote machines en het leren-op-afstand. Het woord duurzaamheid heb ik niet gehoord. Een foutje misschien. Maar misschien moeten we eens wat meer leren-van-dichtbij.