Nieuws - 3 februari 2010

Isric wacht op oordeel rechter

Isric wacht op oordeel rechter. Ondernemingsraad vecht gedwongen verhuizing aan. Onderzoek gestart naar nieuwe locatie.

Bodeminstituut Isric wacht met spanning het oordeel van de rechter af  over de gedwongen verhuizing naar de campus. Die uitspraak wordt komende week verwacht.
Het geding over de verhuisperikelen vond twee weken terug plaats bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Daar pleitte de ondernemingsraad van ESG, waar Isric formeel onder valt, voor het onrechtmatig verklaren van de gedwongen verhuizing. Het Isric moest in november halsoverkop van de locatie op Duivendaal vertrekken. Volgens de directie van ESG vanwege de brandveiligheid, maar Isric betwist dat.
Volgens de ondernemingsraad is ESG-directeur Kees Slingerland met de overhaaste verhuizing in de fout gegaan. 'Wij vinden dat het besluit van Slingerland om te verhuizen een onredelijk besluit was. Ons gaat het erom dat de menselijke maat helemaal uit het oog verloren is', licht or-voorzitter Kees van Diepen de gang naar de rechter toe.
Van Diepen is 'opgelucht' dat de zaak door het vijfkoppige rechtscollege inhoudelijk serieus is behandeld. 'Maar het is eigen-lijk beschamend dat je met een groep wetenschappers zo'n triviale zaak voor de rechter moet brengen.
Intussen zit Isric niet stil. Een breed opgezette 'commissie verhuizing' is druk bezig de mogelijkheden voor een nieuwe behuizing op papier te zetten. Daarbij wordt uitgegaan van een plek op het grondgebied van ESG. Vrijdag 5 februari wordt het personeel van Isric op de hoogte gebracht van de eerste resultaten van de commissie. Die bekijkt de opties voor nieuwbouw, gedeeltelijke nieuwbouw of een plek binnen de bestaande gebouwen Lumen, Gaia of Atlas.