Student
Mijns Inziens

Is het te druk?

Ieder jaar komen er meer mensen studeren in Wageningen. Ook dit jaar zijn de studentenaantallen weer gestegen. Dit zorgt voor grote drukte op de campus. Is het niet te druk?

Joris Fortuin, Hoofd integraal facilitair management

22 joris_fortuin_groot.jpg

‘Het is zichtbaar drukker op de campus. Dit was te verwachten. Voorgaande jaren werd er ook les gegeven op De Dreijen. Dat is dit jaar niet meer het geval. Voor het eerst bevinden alle onderwijsfaciliteiten van de universiteit zich op de campus. Dat leidt natuurlijk tot meer drukte. Ook in de ruimtes in het Forum waar vroeger van Hall Larenstein zat, krijgen studenten van de universiteit nu les. De ruimtes zijn deze zomer verbouwd en anders ingericht. Er kunnen nu dus meer mensen in. Daarnaast staat de eerste periode er sowieso om bekend dat deze heel druk is. Het is dus ontegenzeggelijk drukker, of dit zorgt voor overlast weet ik niet. Het is interessant om te zien of de drukte aanhoudt gedurende het jaar.’

Suzan van Olderen, Schoonmaakster in Orion

22 suzan van olderen.png

‘Ik kan goed merken dat het drukker is dit jaar. Dat merk je aan de rotzooi. Ieder jaar wordt het weer een beetje drukker en ieder jaar weer een beetje smeriger. Logisch natuurlijk, hoe meer mensen, hoe viezer het is. Vooral de lokalen op de derde en vierde verdieping zitten altijd helemaal vol studenten. Daar ligt dan ook de meeste rotzooi. Ik werk zes uur per dag en draai een ochtenddienst en een avonddienst.’

Fred Jonker, Beleidsmedewerker informatie voorziening (en roostermaker)

22 Fred Jonker.JPG

‘Het zou me verbazen als het niet drukker zou zijn op de campus. Er zijn nu meer studenten en het aantal studenten dat afstudeert, is veel kleiner dan het aantal nieuwe eerstejaars. Er zullen pakweg 400 tot 600 studenten meer zijn dan vorig jaar. Ik schat dat dit een ruwe 5% groei is. De officiële cijfers zijn nog niet binnen. Op dit moment passen alle studenten in de lokalen. Het is krap aan, maar het past.’ Corné van den Berg, Masterstudent Biotechnologie

22 corne van den berg.png

‘Er zijn wel meer studenten maar last heb ik er niet van. Rond etenstijd is het heel druk in De Bongerd, maar als je het sporten gewoon goed plant, is het prima te doen. De tafeltjes in Forum zijn in de lunchpauze grotendeels bezet, maar je kunt ook ergens anders afspreken. De fi etsenrekken waren de eerste weken ook heel vol. Dat is niet ideaal, maar het ergste lijkt achter de rug. Eigenlijk vind ik het gewoon heel gezellig dat er meer mensen op de campus rondlopen.’

Hanneke van Keulen, Bachelorstudent Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

22 hanneke van keulen.png

‘Ik vind de drukte wel meevallen. Er is dit jaar veel meer doorstroming op de campus: de nieuwe busbaan en bredere fiets- en looppaden. Daardoor is het met zoveel studenten goed te doen. Aan een paar dingen merk je het wel. In de pauzes zijn er geen lunchplekken te krijgen. En overal staan fi etsen geparkeerd. Dat verpest het hele image van de campus wel een beetje. Ook op De Bongerd was het druk, maar nu de sportrechtvrije weken voorbij zijn valt dat wel weer mee. De universiteit moet gewoon doorgaan met het werven van nieuwe studenten maar zorg wel voor betere faciliteiten, zoals lunchplekken, zitplekken en fi etsenstallingen.’ Dan Lu, Masterstudent Leisure Tourism and Environment

22 dan lu.png

‘Ik heb mijn Bachelor gedaan in China, Macau. Ook daar zat ik op een campus maar het was daar veel rustiger dan hier. Er liepen maar 2000 mensen rond inclusief de docenten. Het is dus wel even wennen hier. Doordeweeks is het druk. Vooral tijdens de lunch op het Forum. Onmogelijk om dan een zitplaats te krijgen. Toen ik aankwam in Wageningen moesten veel studenten zich registreren. Ook dit zorgde voor lange rijen, maar die zijn nu weg.’ Jannes Kamp, Leidinggevende bij cateraar Cormet in Forum

22 jannes kamp.png

‘Het is dit jaar drukker bij ons dan voorgaande jaren. Ik schat zo’n 5% meer mensen. We hebben ons daar wel op voorbereid. Zo hebben we dit jaar een saladebar erbij gekregen, meer verpakte broodjes en we doen veel live cooking. Voor ons geldt: hoe meer klanten hoe beter. Het is wel belangrijk dat de doorstroming bij de kassa’s goed blijft gaan. Dit zorgt anders voor lange rijen en te veel mensen in de kantine. Sinds dit jaar kun je bij de kassa’s pinnen zonder je pincode in te voeren. Dat scheelt tijd bij het afrekenen en komt de doorstroming ten goede.’

Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.