Nieuws - 9 februari 2017

Inzicht

Als meisjes vijf jaar zijn, denken ze nog dat een briljant persoon iemand van hun eigen geslacht is. Een jaar later dichten ze slimheid vooral aan jongens toe. Dat hebben psychologen van onder meer Princeton University ontdekt. Het stereotyperen vindt dus al schrikbarend vroeg plaats, concluderen de wetenschappers. Het kan natuurlijk ook jeugdig inzicht zijn.

Lief

Bacteriën kunnen ons aanzetten tot altruïsme. Dat tonen Israëlische wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv aan met een modelstudie. Iets aardigs doen voor een ander leidt volgens de onderzoekers tot fysiek contact en dus de mogelijke overdracht van bacteriën. Dat is gunstig voor ‘altruïstische microben’ om zich te verspreiden. En daar gaat het allemaal om in de strijd om het bestaan. Altruïsme is dus eigenlijk slim verpakt egoïsme. Vooralsnog is het een model en ontbreekt empirisch bewijs.

Down

Ben je neerslachtig en licht depressief? Ga eens rechtop zitten. Mensen met depressieve verschijnselen worden enthousiaster en krijgen meer energie als ze rechtop moeten zitten, beweren onderzoekers van de universiteit van Auckland. Ze waarschuwen wel dat een goede houding geen behandeling is.

Gevoelig

Zo’n twee op elke honderd mensen hebben spiegelaanrakingsynesthesie: zij voelen wat anderen voelen als ze daarnaar kijken. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Delaware ontdekt. De gebruikte test is simpel: kijk naar een video waarop iemand aangeraakt wordt op zijn handpalm. Voel jij die aanraking ook, dan ben je MTS’er, een mirror touch synesthesiast. Leuk als het om kietelen gaat. Maar MTS’ers voelen ook andermans pijn.