Nieuws - 19 september 2016

Inzamelingsactie hout mislukt

De houtfragmenten die medewerkers en studenten hebben ingestuurd voor het maken van een kunstwerk in het Oriongebouw worden uiteindelijk niet gebruikt. De verzamelactie leverde te weinig materiaal op.

Foto: De krat met het ingestuurde hout (Ronald van Drie)

Dit meldt kunstenaar Diederick Kraaijenveld. Hij wilde met het ingestuurde hout een wereldbol maken. Een idee dat hij nu gaat realiseren met eigen hout. Ingestuurde fragmenten zullen worden gebruikt in andere werken van de kunstenaar.

Kraaijeveld hoopte dat 1 procent van alle studenten en medewerkers hout zou insturen. Dit zou neerkomen op zo’n 100 fragmenten. Uiteindelijk ging het om slechts 25 stukken hout. Kraaijeveld is dan ook teleurgesteld: ‘Het idee was om samen met de mensen van de universiteit iets te maken. Maar de bodem slaat weg onder zo’n plan als er zo weinig inzendingen zijn. Ik vind het heel jammer dat ik het hout niet kan gebruiken.’

De kunstenaar werkt inmiddels aan de wereldbol met een doorsnede van 6 meter; het grootste werk wat Kraaijeveld in zijn carrière heeft gemaakt. Hij doet dat van zijn eigen hout dat hij over de hele wereld heeft verzameld, zo’n 40.000 kilo in totaal. De bol wordt in stukken geïnstalleerd en zou 31 oktober in Orion moeten hangen.