Nieuws - 29 augustus 1996

Introductiedagen

Introductiedagen

Ruim achthonderd eerstejaars doorliepen de Introductiedagen in Wageningen tussen 15 en 19 augustus. Verkleed in onderjurken, handbeschilderde T-shirts en baseball caps konden ze zich mengen in een dating show en een travestiedans, geld verdienen voor Het Grote Ideaal, stormbaan lopen en schaken met jeneverglaasjes.


Donderdag 15 augustus, elf uur 's ochtends. Wageningen maakt zich op voor de ontvangst van een nieuwe lichting studenten. Een gevoel van opwinding hangt in de stad. Bij de vier studentenverenigingen zijn balies neergezet waar de nieuwe studenten zich aanmelden om deel te nemen aan de Algemene Introductiedagen (AID). Her en der lopen mensen met een rugzak en een zoekende blik in hun ogen. Meneer, weet u misschien waar groepje 53 zit?"

Aan de balie bij studentenvereniging Ceres zit Sander Goudswaard. Alsof hij citeert uit de Enkhuizer almanak voorspelt hij: Het wordt mooi weer. Als het de week voor de AID slecht is, dan wordt de AID prachtig." Boven hem begint een wolk zachtjes te lekken. Over het AID-mobilofoonkanaal klinkt een boodschap, afkomstig van de balie voor last minute aanmeldingen; Dit is de Aula voor alle inschrijfpunten. We zijn nu door de tasjes heen. OVER."

Het aantal eerstejaars dat deelneemt aan de AID heeft de verwachtingen van de organisatie ver overtroffen. Bovenop de achthonderd nieuwe studenten die zich al hadden opgegeven voor de Landbouwuniversiteit en hogeschool Diedenoort bij de AID-commissie kwamen nog eens zo'n tachtig studenten die zich op het laatste moment inschreven. Omdat er altijd een paar mensen op het laatste moment afhaken, schat Clasien Oomen van de CAID het aantal deelnemers op 860.

Ondanks de euforie over het grote aantal deelnemers weet Oomen de impact van de AID te relativeren. Ze is opgegroeid in Wageningen. Als gewone Wageninger merk je zo goed als niets van de AID. Het gaat helemaal langs je heen," vertelt ze met een glimlach.

De AID lijkt een carnaval van feest en ontmoeting in hetzelfde stadje waar mensen ook gewoon werken en waar velen elkaar al lang kennen. Voor de eerstejaars studenten is de AID vijf dagen lang het enige wat ze van Wageningen te zien krijgen. Vijf dagen is het gezin vervangen door een mentorgroepje, geleid door mentorpappa's en -mamma's. Broertjes en zusjes zijn eenvoudig te herkennen: ieder mentorpaar heeft in nijvere huisvlijt een herkenningsteken gefabriceerd.

Beursberichten

Rector Karssen heeft dan ook een bont gehoor als hij de nieuwe studenten in Wageningen verwelkomt. Hij reageert enthousiast op de verzameling nieuwe studenten in onderjurken, baseball caps en handbeschilderde T-shirts die bezit hebben genomen van het grasveld voor het hoofdgebouw. De rector heeft de aanmeldingen bijgehouden als waren het de beursberichten, vertelt hij. Echte studenten ziet hij amper in het bestuurscentrum en het stemt hem dan ook vrolijk om de studenten in levende lijve te ontmoeten. Jullie zijn er echt. Jullie zijn met meer dan vorig jaar", roept hij in de microfoon. Hij doet een beroep op de aankomende eerstejaars om hun schaarse studietijd goed te gebruiken en lid te worden van een studentenvereniging.

Nog dezelfde avond is de eerste gelegenheid om te proeven van het verenigingsleven. Na het cabaret gaat de muziek aan en gaan de bierpompen open. Luck Duitman zit aan de bar in Kwasir, de bruine kroeg op zolder van studentenvereniging SSR. Hij is naar theater 't Hemeltje geweest. De voorstelling vond hij wat hoogdravend. Als ik er volgende week om kan lachen, dan heb ik er nog wat aan gehad." Om een uur of drie 's nachts is het rustig aan de bar bij het bestellen van een biertje. Veel groepjes zijn na het optreden van Hallo Venray verder getrokken op hun ontdekkingsreis.

Eindlijst

De volgende dag blijkt weerprofeet Sander Goudswaard gelijk te krijgen. De zon werkt op volle kracht en op de stoep voor societeit Cantil van KSV is een terrasje ingericht waar een aantal leden en oud-leden hun bier drinken en een AID-groepje aanschuift. Vrouwen, op weg naar de Albert Heijn, maken een ruime bocht om het gezelschap. Aankomend eerstejaars Sandra Oldeolthuis komt terug van de sportdag. Ik ga Zootechniek studeren. Ik doe graag iets met dieren", vertelt ze. Oldeolthuis is uitgeloot voor diergeneeskunde, ondanks een redelijk gunstig lotingsnummer. Volgend jaar gaat ze het waarschijnlijk weer proberen. Maar als het hier heel leuk is, weet ik het nog niet."

Haar eindlijst was niet zo geweldig als die van de inmiddels beroemde Meike, maar toch vindt Oldeolthuis dat er voor mensen als Meike een uitzondering gemaakt kan worden op het lotingsysteem. Ze denkt niet dat ze lid wordt van een studentenvereniging. Ik moet eerst zien dat ik genoeg punten haal. Is Zootechniek een erg zware studie?"

's Avonds is er bij KSV een dating show, naar het voorbeeld van MTV. Hou je van seks?", vraagt presentator Marola Motorola aan Elvira, die door de show aan een man gekoppeld moet worden. Elvira reageert eerst wat bedremmeld maar komt steeds meer los. Ze besluit dat de mannen die zo stom zijn als het achtereind van een varken, mogen blijven. De jongens die zo dom zijn als een rund, moeten het podium verlaten. In de categorie Uitgaan kiest ze ervoor om te worden thuisgebracht. De meeste mannen hadden besloten tot kotsens toe te blijven. Het podium wordt erg leeg, de bar steeds voller.

De sfeer in de kleine zaal van jongerenvereniging Unitas wordt op dat moment bepaald door de homogroep, die de Amsterdamse discotheek It heeft nagebootst. Bijna verleidelijke travestieten lonken met hun kunstwimpers, hun lijf gehuld in extravagante jurken. Op een podiumblok staat een jongen te zwaaien met een kartonnen bliksemschicht. Zijn wangen gaan schuil onder opgeplakte watten, zijn lichaam onder een laken, wat doet vermoeden dat hij een Griekse god uitbeeldt.

Weeskindertjes

Twee nachten hebben de meeste introlopers nu in Wageningen doorgebracht. Het is zaterdag, de dag van Het Grote Ideaal. De inmiddels wat lusteloos rondhangende eerstejaars worden op het Salverdaplein bemoedigend toegesproken door een dame van Terre des Hommes. Het is misschien leuk om te weten voor de studenten van de Landbouwuniversiteit dat bij het weeshuis waar jullie geld voor inzamelen ook een moestuin is aangelegd."

Met schoffelende weeskindertjes in gedachten gaan de eerstejaars op pad om geld in te zamelen. Populair zijn activiteiten met eieren: omstanders mogen tegen betaling een ei gooien naar leden van het groepje. Een passerende senior is het er niet mee eens. Wie organiseert die onzin", briest hij. Catrien van der Laan, ook op leeftijd, kan er de lol wel van inzien. Ik heb ook een eitje gegooid. Niet naar zo'n eerstejaars, maar naar eentje die hier al wat langer is", zegt ze met enige gram in haar stem.

De tuin van SSR ligt er zondagmiddag wat verlaten bij. Onder een provisorisch afdak ligt een jongen, de ogen gesloten. Naast hem zit Teun Hoffmeier op een tafeltje. Ook hij is erg stil. In zijn nek heeft hij een plaktattoo, net als de slaper. Ons groepje heet De Tatoes", legt hij uit. Ik hoop dat ik vanavond nog haal." Het tweetal heeft geschaakt, met voor elk schaakstuk een borrelglaasje. De spelers moesten bij elk geslagen schaakstuk de corresponderende borrel leegdrinken. Hij heeft verloren", wijst Hoffmeier op zijn slapende groepsgenoot.

De AID-groep van Hoffmeier heeft er al een zwaar programma op zitten. Na het broodjes smeren die ochtend namen ze rond koffietijd een pilsje, waarna ze bij Ceres een soort stormbaan moesten lopen, waaraan eveneens bier te pas kwam. Nu de schaakpartij met borrelglaasjes is afgelopen, ziet Hoffmeier af van de borrel van zijn studievereniging. Ik studeer Bodem, water en atmosfeer, maar ik weet niet hoe ik er moet komen."

De reis naar stadion De Wageningse Berg levert echter geen reisproblemen op. In het stadion, dat eruitziet als een ruine uit de oudheid, liggen, zitten en staan zo'n tweeduizend mensen: de helft is eerstejaars en mentor, de andere helft is afgekomen op de bands. Zoals Henriette Korsten, die uit het Brabantse Nuland naar Wageningen is afgereisd om Pater Moeskroen te zien spelen. Voor hen ben ik het halve land doorgereisd", vertelt ze.

Studiedruk

Tijdens de optredens gaat de AID onverminderd door. Bijna tweedejaars mentor Pleunie Oomen en een vriend Sipke Derksz vertellen Reinout Lindemans waarom hij lid moet worden van SSR. Lindemans sputtert wat tegen en verwijst naar de hoge studiedruk, waarop Oomen uitlegt dat het lidmaatschap van SSR haar juist erg heeft gemotiveerd in haar studie. Bovendien krijg je van de ouderejaars die je ontmoet enorm veel tips en natuurlijk oude boeken en tentamens."

Suzanne Boetekes voegt zich met een zwaai van haar krukken bij het gezelschap. Enthousiast meldt ze dat ze lid wil worden van KSV. Ze verwacht wel problemen met haar ouders. Die vieren hun zilveren bruiloft in de tijd dat KSV de verenigingsintroductie organiseert. De na-introductie vindt ze maar niks. Als ik wordt afgezeken, wil ik het volledig, tien dagen lang en niet in een weekendje."

Ondertussen stelt de zanger van Pater Moeskroen voor: Laten we drinken op onze vrienden die er niet zijn". De glazen gaan omhoog en de gedachten gaan uit naar achtergelaten schoolvriendjes en -vriendinnetjes en het alledaagse Wageningen van colleges en werk. Tegen de tijd dat in duizenden Wageningse slaapkamers de wekker wordt gezet, openen de verenigingen hun deuren.