Nieuws - 25 februari 2010

Internet superheld

Het open riool van de samenleving waar iedereen maar ongestraft zijn mening kan spuien. Het domein van pedofielen, junkies in kelders en adolescente jongemannen, veilig verscholen achter hun scherm. Dat is makkelijk schreeuwen.

Zelfs Beatrix zei het. Landgeneuten, spreek elkaar eens in het echt want zo wordt de afstand te greut. Nu blijkt dat het allemaal wel meevalt met de valse identiteiten op de interwebs: de sociale netwerken zijn een verlengstuk geworden van het 'echte leven' met bijbehorende etiquette en sociale controle. Met de bedreigingen en pedofilie valt het dus allemaal wel mee omdat niemand meer echt anoniem is. Dat is een keuze, absolute anonimiteit kan nog wel bewerkstelligd worden met behulp van proxy's en domweg liegen over je identiteit, maar blijkbaar wordt het prettig gevonden om een naam te hebben.
Op een forum over een van mijn interesses dat ik frequenteer werd een foto geplaatst van een hippe jongeman met een rozenkrans om zijn nek. U weet wel, een kralenketting met een kruisje eraan, een gristelijk symbool. Hij droeg het ding niet discreet verstopt onder zijn kleding maar als accesoire. Dus ik schreef half-anoniem dat gasten die zo hun geloof prostitueren een klap op hun bek verdienen. Bleek  dat de jongeman in kwestie zelf actief was op het forum en hij nam de bedreiging zeer serieus. Toen kwam het allemaal wel erg dichtbij. Met twee bokslessen achter de rug is het maar zeer de vraag of ik een serieuze kans maak in een handgemeen, waar het ineens op uit kon draaien.
Mijn grote bek heeft me IRL (in real life, voor leken) al meerdere malen in de problemen geholpen,  nu is het me online ook gelukt. Beatrix heeft blijkbaar nog nooit actief deelgenomen aan sociale netwerken, anders zou ze weten dat internet net zo echt is als haar offline wereldje.