Nieuws - 8 maart 2011

Internet ondermijnt diep nadenken

Het dagelijks gebruik van internet verandert onze manier van denken. Dat stelde Nicolas Carr afgelopen vrijdag in een bomvolle bblthk tijdens zijn lezing 'internet and the brain'. Onze hersenen kunnen beter met informatie omgaan zegt hij, maar let op: dat gaat ten koste van diepgang.

Volgens Carr, auteur van 'The Shallows: What the internet is doing to our brains',  gebruiken dagelijks miljoenen mensen het internet maar zijn we ons niet bewust van het effect dat dit heeft op onze hersenen. Toen hij zich jaren geleden tijdens het lezen van een boek niet kon concentreren, kreeg hij de behoefte om te wisselen van scherm en op woorden te klikken. Toen viel bij hem het kwartje. Zoals de introductie van de klok onze denkwijzen over tijd heeft veranderd van een rechte lijn in een terugkerend fenomeen, zo beschouwt Carr het internet ook als een intellectuele technologie, die ons brein helpt om te denken, te zoeken en te organiseren.
De menselijke hersenen kunnen zich ook nadat ze volgroeid zijn nog steeds aanpassen aan nieuwe gewoontes. Dankzij deze zogenaamde neuroplasiticiteit én het internet leren we om te gaan met heel veel informatie, die ons in vele vormen bereikt, op elk tijdstip van de dag. Maar volgens Carr gaat dit ten koste van de diepgang, en geven we onze hersenen te weinig tijd om zaken goed te overdenken en op te slaan. Iets wat voor de komst van het internet het hoogste goed was, denk maar aan 'De denker' van Rodin.
De nieuwe vaardigheid om duizend en één dingen tegelijk in de gaten te houden is volgens hem dan ook geen vooruitgang maar een primitieve eigenschap die we in de oertijd goed konden gebruiken. Om ons verder te ontwikkelen en nieuwe creatieve ideeën te bedenken moeten we ons juist kunnen concentreren en ons niet laten afleiden. De oplossing ligt zoals altijd in het zoeken van balans, geef je hersenen af en toe wat rust en ga een goed boek lezen. En zet je telefoon uit.
Voor veel mensen zijn ons hersenen iets onbegrijpelijks en mysterieus. Studium Generale schijnt licht in de duisternis met een serie van zes lezingen over de geheimen van het brein. Hoe maken we beslissingen, welke invloed heeft onze omgeving hierop en hebben we eigenlijk wel een eigen wil? Carr beet het spits af, en vanavond is de tweede lezing : 'De menselijke beslisser' om 20.00 in LA13. Voor het volledige programma, zie www.studiumgenerale.wur.nl