Wetenschap - 21 november 2002

Internationale studenten vinden Sint racist

De komst van Sinterklaas in Nederland heeft net als voorgaande jaren internationale studenten verbazing gewekt. "Ik vond het behoorlijk vreemd. Is dit een witte man met zijn groep slaven?" vroeg de Colombiaanse student John Tovar zich af.

Keniaan Robert Mwadime was vorig jaar net in Nederland toen hij zijn eerste Sinterklaaservaring had. Toen hij uit de trein stapte vluchtte een klein jongetje vol angst naar zijn moeder. Die kwam vervolgens beschroomd naar Mwadime om uit te leggen dat haar zoontje Mwadime had aangezien voor Zwarte Piet.

De Surinaamse studente Mayra Sumter stoorde zich met name aan het Surinaamse accent dat veel Pieten zich aanmeten. "Ik zie zwarte piet als onderdeel van discriminatie in Nederland." Ze hoopt dat de in haar ogen racistische traditie zal veranderen. "Er zijn tekenen van vooruitgang, maar je kan niet verwachten dat vijfhonderd jaar onderdrukking opeens verdwijnt. | Zie ook pag 4 'Dutch Sinterklaas en Zwarte Piet: innocent fun or a racist tradition?'