Student - 24 december 2015

Internationale student mag op iedere kamer Idealis reageren

1

De studentenkamers met ‘buitenlanderslabel’ verdwijnen. Internationale studenten en Nederlanders mogen vanaf 4 januari allemaal reageren op het gehele kameraanbod van studentenhuisvester Idealis: gemeubileerd en ongemeubileerd.

Nu krijgen internationale studenten nog een gemeubileerde kamer toegewezen via Student Service Centre, terwijl Nederlanders ongemeubileerde kamers kunnen huren via Idealis. Internationale PhD student Deng Ying: ‘Ik waardeer het erg dat we een gemeubileerde kamer kregen. Maar als je eenmaal gesettled bent, wil je meubilair in je eigen stijl kopen. Bovendien weten sommige internationale studenten vanaf het begin al waar ze aan meubilair kunnen komen wat ze zelf mooi vinden.’

Vanaf 4 januari loopt alles via Idealis. Dan kunnen alle woningzoekenden reageren op het gehele kameraanbod van Idealis, en kiezen tussen gemeubileerde en ongemeubileerde kamers. Corina van Dijk, woordvoerder van Idealis: ‘We kregen regelmatig vragen van buitenlanders die ongemeubileerde kamers wilden huren. We willen nu iedereen dezelfde mogelijkheden bieden en geen onderscheid meer maken.’

Ook verdeelt Idealis de gemeubileerde kamers meer over de verschillende complexen. Nu zijn bijvoorbeeld alle kamers in studentenflat Bornsesteeg nog gemeubileerd. Een deel van de kamers in die flat wordt in de loop van 2016 ‘ontmeubeld’. Op de Marijkeweg, een complex met veel zelfstandige woonruimtes, voegt Idealis gemeubileerde kamers toe.

Gevolg van deze veranderingen is dat internationale en Nederlandse studenten waarschijnlijk meer gemixt komen te wonen. ‘Dat was niet een primair doel van de veranderingen’, zegt Van Dijk. De belangrijkste reden voor de verandering is de keuzevrijheid. ‘Zo bieden we verschillende typen gemeubileerde woonruimte aan: zelfstandig en onzelfstandig op al onze complexen.’

In het begin van het collegejaar concurreren alle studenten nu dus om dezelfde kamers. Om te zorgen dat buitenlandse studenten op tijd een kamer vinden, krijgen woningzoekenden die op meer dan 175 kilometer van Wageningen wonen afstandsurgentie.

Lees ook:

Re:acties 1

• Nonsequitur

Nog meer irritante Chinezen die niet willen mixen met de de Nederlanders. Niks tegen Chinezen, maar het is toch een apart volkje wat vooral met zn eigen soort omgaat en dat is prettig als het zo blijft.

• Jozef.

Helaas, maar toch: eens. Raar dat Idealis dit zomaar doorvoert. Het nu toch al niet zo bruisende sterflat-gangleven zal hier niet bepaald een boost van krijgen. Voorbeelden zijn talloos van met name buitenlandse studenten die onaangekondigd vertrekken (met vaak ook nog een aardige schuld op de afdelingsrekening) en die verder weinig kaas hebben gegeten van wat men in NL als fatsoenlijke omgangsnormen beschouwd. Of wat te denken van de handel in onderhuur kamers die met name Chinese studenten erop nahouden; elke week een andere spl..

• Marlies

Je kan vinden van Chinezen en andere buitenlandse studenten wat je wilt, maar raar lijkt het me niet dat Idealis dit doet. Ik vind het eerder raar dat het tot nu toe zo moeilijk was om als buitenlandse student een niet-gemeubileerde kamer te huren. Komt toch gewoon neer op discriminatie volgens mij?

En voor iedereen over me heen valt: ik weet prima waar ik over praat, ik heb 6 jaar lang op een sterflat gewoond.