Student - 5 januari 2016

International students can react to all Idealis rooms

The student rooms with an ‘international label’ have disappeared. Starting from the 4th of January international students and Dutch students can react to the whole range of rooms of the student housing desk Idealis: furnished and unfurnished.

Before, international students were always assigned a furnished room through the Student Service Centre, while Dutch students could only rent unfurnished rooms through Idealis. International PhD student Deng Ying: ‘I really appreciate that we received a furnished room. But once you have settled, you want to buy furniture in your own style. In addition some students already know from the start where they can get furniture and what they prefer.’

Starting from the 4th of January everything will go through Idealis. Then the students seeking a room can respond to the whole range of Idealis rooms, and choose between furnished and unfurnished rooms. Corina van Dijk, spokeswoman of Idealis: ‘We often receive questions from international students who want to rent unfurnished rooms. We now want to offer everyone the same options and make no distinctions.’

Idealis also wants to distribute the furnished rooms more equally among the different complexes. Now, for example, all the rooms in the student building Bornsesteeg are still furnished. A portion of these rooms in the building will become ‘unfurnished’ in the course of 2016. Idealis will add furnished rooms on Marijkeweg, a complex with many self-contained rooms.

The result of this change is that the international and Dutch students will probably come to live more mixed. ‘That was not the primary goal of the change’, says Van Dijk. The most important reason for the change is the freedom of choice. ‘We offer different types of furnished rooms: self-contained and shared facilities in all our buildings.’

At the start of the academic year all students will compete for the same rooms. To make sure that international students can find a room in time, room seekers that live more than 175 kilometres from Wageningen receive ‘distance urgency’.

Also view:

Reacties 1

• Nonsequitur

Nog meer irritante Chinezen die niet willen mixen met de de Nederlanders. Niks tegen Chinezen, maar het is toch een apart volkje wat vooral met zn eigen soort omgaat en dat is prettig als het zo blijft.

• Jozef.

Helaas, maar toch: eens. Raar dat Idealis dit zomaar doorvoert. Het nu toch al niet zo bruisende sterflat-gangleven zal hier niet bepaald een boost van krijgen. Voorbeelden zijn talloos van met name buitenlandse studenten die onaangekondigd vertrekken (met vaak ook nog een aardige schuld op de afdelingsrekening) en die verder weinig kaas hebben gegeten van wat men in NL als fatsoenlijke omgangsnormen beschouwd. Of wat te denken van de handel in onderhuur kamers die met name Chinese studenten erop nahouden; elke week een andere spl..

• Marlies

Je kan vinden van Chinezen en andere buitenlandse studenten wat je wilt, maar raar lijkt het me niet dat Idealis dit doet. Ik vind het eerder raar dat het tot nu toe zo moeilijk was om als buitenlandse student een niet-gemeubileerde kamer te huren. Komt toch gewoon neer op discriminatie volgens mij?

En voor iedereen over me heen valt: ik weet prima waar ik over praat, ik heb 6 jaar lang op een sterflat gewoond.