Wetenschap - 3 oktober 2002

Internationaal Project ontsluit kennis over Afrikaanse nuttige planten

Afrikaanse en Europese onderzoekers gaan in een tien jaar durend project kennis over nuttige planten uit de Afrikaanse tropen toegankelijk maken. Een databank vormt de ruggengraat van het project, van waaruit een internetsite, cd-rom's en een meerdelig handboek worden afgeleid.

De fondsen voor het eerste jaar zijn zo goed als binnen en de Nederlandse, Franse en Afrikaanse deelnemers lopen over van enthousiasme. Alleen de Britse botanici van de Royal Botanic Gardens in Kew hadden op de startworkshop in Kenia van vorige week nog reserves.

Gebrek aan ambitie lijkt zo'n beetje het laatste verwijt dat je het PROTA-project (Plant Resources of Tropical Africa) kunt maken. Het project wil in tien jaar tijd de beschikbare kennis over ruim 7000 nuttige planten uit tropisch Afrika verzamelen en bewerken tot handzame en betrouwbare beschrijvingen. Het totale project is begroot op 16 miljoen euro, beslaat 47 Afrikaanse landen en heeft inmiddels een netwerk opgebouwd van zes regiokantoren bij gastheerinstituten verspreid over Afrika. "Zonder de ervaringen die we hebben opgedaan met het PROSEA-project in zuidoost Azi? hadden we dit avontuur nooit aangedurfd. We hebben in Wageningen een gedegen traditie op het gebied van de Afrikaanse planten, maar het belang van goede partners in Europa en in de regio is evident", zegt agronoom dr Jan Siemonsma, een van de initiatiefnemers van PROTA.

Tijdens de voorbereidingen is veel tijd besteed aan de opbouw van een netwerk. Er zijn zes regionale kantoren ingericht bij gastheerinstituten verspreid over Afrika, die worden geco?rdineerd vanuit het netwerkkantoor bij het World Agroforestry Centre in Nairobi (Kenia). Daarnaast is samenwerking gezocht met twee gerenommeerde Europese partners, de Royal Botanic Gardens Kew (Engeland) en de Agropolis-conglomeratie in Montpellier (Frankrijk), geco?rdineerd vanuit het netwerkkantoor in Wageningen. Montpellier zal met name een rol spelen bij de realisatie van Franstalige PROTA-producten. | G.v.M.