Nieuws - 19 februari 2016

Intensieve diabetespreventie werkt langdurig

tekst:
Didi de Vries

Het intensieve dieet- en sportprogramma SLIMMER zorgt voor een langdurige vermindering van de kans op diabetes bij mensen met een verhoogd risico. Reguliere behandelingen zijn niet effectief.

Foto: John Loo

Dit concludeert Geerke Duijzer, promovendus bij de afdeling Humane Voeding, na het volgen van 275 mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. Ze verdedigt haar proefschrift vandaag.

Deelnemers kregen in kleine groepen voedingsadvies van diëtisten en sportles van fysiotherapeuten. Bovendien maakten ze in een uitstroomprogramma kennis met verschillende sporten. Op deze manier vielen deelnemers gemiddeld 3 kilo af. Dit gewichtsverlies bleek zes maanden na afloop stand te hebben houden. Ook bleven deelnemers gezonder eten en regelmatig sporten. Een groot verschil met reguliere programma’s, zegt Duijzer. Die bestaat alleen uit een jaarlijkse controle bij de huisarts en heeft in de praktijk geen effect. Volgens Duijzer maakt de permanente verandering van gewoonten SLIMMER uitzonderlijk.

Deelnemers [vielen] gemiddeld 3 kilo af. Dit gewichtsverlies bleek zes maanden na afloop stand te hebben houden.

Duijzer voerde haar praktijkonderzoek uit bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Huisartsen in Apeldoorn en Doetinchem wierven deelnemers uit alle sociale klassen. ‘Het gaat hierbij niet alleen om mensen met extreem overgewicht’, zegt Duijzer. Bepalend voor deelname waren een verhoogd risico op diabetes type 2 door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, erfelijke aanleg en verhoogde glucosegehaltes in het bloed. Bij een gezond persoon maakt de alvleesklier het hormoon insuline aan, dat de afbraak van suiker door het lichaam reguleert. Bij patiënten met diabetes type 2 maakt het lichaam nog wel insuline aan – in tegenstelling tot type 1 – maar is hiervoor ongevoelig. Mogelijk oorzaken zijn ongezonde voeding en te weinig beweging.

SLIMMER is gebaseerd op het SLIM-programma waarmee eerder in Maastricht werd geëxperimenteerd. Voornaamste verschil is dat voedingsadvies en lichaamsbeweging in SLIMMER gericht zijn op de praktijk en dat het hele programma daarom door paramedici wordt uitgevoerd.

Wie de hoge kosten van SLIMMER gaat opbrengen, staat nog ter discussie. De GGD in de Doetinchem gaat verder met implementatie van SLIMMER, weliswaar in aangepaste vorm om de kosten te drukken. Duijzer zelf is hier niet bij betrokken.

Filmpje: SLIMMER in een notendop

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan