Nieuws - 1 januari 1970

Integrand Wageningen gaat nationaal

Vestigingen van stagebemiddelaar Integrand richten zich op bedrijven in de regio. Maar bij wijze van uitzondering mag de vestiging in Wageningen sinds vorig jaar bemiddelen op de agrifoodmarkt binnen heel Nederland. Dit beleid werpt zijn vruchten af.

‘Een paar maanden terug hebben we een studente Consumentenwetenschappen bij Plus Retail kunnen plaatsen’, zegt bestuurslid Marlies van Zeeland. Plus Retail is gevestigd in Utrecht. Volgens het beleid van Integrand mag alleen hun vestiging in Utrecht daar opereren. ‘Alle twaalf vestigingen zijn gebonden aan het postcodegebied waarin ze zitten.’ Maar voor Wageningen is een uitzondering gemaakt. Van Zeeland: ‘Omdat de studies van Wageningen Universiteit hoofdzakelijk gericht zijn de op agrifoodsector, hebben wij meer belang bij deze specifieke markt op nationaal niveau.’
Integrand bemiddelt tussen bedrijven en studenten voor stages, afstudeeropdrachten en werkopdrachten. Daarmee wil zij academische studenten die het bedrijfsleven in willen al tijdens hun studie kennis laten maken met bedrijven. In Wageningen hebben zich ruim zeshonderd studenten ingeschreven, met name om studenten uit de hoek van marketing en consumentengedrag. Door de agrarische achtergrond onderscheiden studenten van Wageningen zich van studenten uit andere steden. Daardoor liggen zij goed in de markt bij agrifoodbedrijven, zoals Plus Retail, Friesland Foods, Jumbo en Heinz. Als Integrand alleen maar mag bemiddelen in de regio, blijft een groot deel van dit soort specifieke bedrijven onaangeroerd.
Hoewel Integrand Wageningen vorig jaar al toestemming kreeg zich op de nationale agrifoodmarkt te profileren, kwamen hier nog te weinig resultaten uit voort, aldus Van Zeeland. ‘We hadden toen geen duidelijke richtlijnen en andere vestigingen waren niet op de hoogte. Het was belangrijk om eerst alle vestigingen op de hoogte te brengen. Het mocht niet zo zijn dat een bedrijf in Eindhoven eerst contact heeft met de vestiging daar en een week later met ons.’ Inmiddels zijn alle richtlijnen vastgelegd en intern gecommuniceerd.
Naast Plus Retail is er ook contact met onder andere Intratuin Nederland en Nutreco. Daarnaast heeft Wageningen nu partners als AgriHolland. Bijkomend voordeel blijkt een verandering in de aangeboden opdrachten vanuit de agrifoodbedrijven. Van Zeeland: ‘Meijer Seed Potatoes heeft een opdracht geplaatst voor onderzoek naar de implementatie van genomics in een commercieel veredelingsprogramma.’ Voor deze opdracht zoekt Integrand nu een student Plant- en gewaswetenschappen of Biologie. ‘Onze hoofdgroep blijft bestaan uit studenten van Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen, maar dit zijn opdrachten die meekomen nu de bedrijven onze vestiging en studenten in Wageningen leren kennen.’ / LH

Voor meer informatie: www.integrand.nl.