Nieuws - 17 januari 2019

Inteelt ligt op de loer voor wild zwijn

tekst:
Roelof Kleis

De verschillende groepen wilde zwijnen op de Veluwe leven ondanks de aanwezigheid van ecoducten geïsoleerd van elkaar. Inteelt ligt daarom op de loer.

© Shutterstock

Dat is de conclusie van onderzoeker Joost de Jong (Resource Ecology), die onlangs promoveerde op een studie naar de genetische variatie van wilde zwijnen. Resource schrijft uitvoerig over die studie. De Jong bracht aan de hand van honderden monsters van wilde zwijnen uit heel Europa de onderlinge verwantschap in kaart.

Verschillen
Daarbij vallen naast de verwantschap vooral ook de onderlinge verschillen op. ‘Je zou verwachten dat naburige populaties genetisch veel op elkaar lijken’, zegt De Jong. ‘Maar dat is lang niet altijd zo. Zo zijn er bijvoorbeeld grote verschillen in Midden-Europa. Zwijnen horen genetisch ofwel bij een westelijke ofwel bij een oostelijke groep.’ Ook de Spaanse zwijnen vormen een duidelijk te onderscheiden cluster.

Ik ben er zelf van overtuigd dat topografie de hoofdoorzaak is
Joost de Jong

Volgens De Jong is die clustering een gevolg van natuurlijke grenzen en barrières en maakt dat met een modelstudie ook aannemelijk. ‘Het is geen empirisch bewijs, want het is een simulatie. Maar ik ben er zelf van overtuigd dat de topografie de hoofdoorzaak is. Ik heb geen ijstijden of menselijk handelen nodig om het genetisch zwijnenprofiel te verklaren.’

Import
De zwijnen op de Veluwe zijn van Oosteuropese afkomst. Dat komt waarschijnlijk door de import van zwijnen in het Kroondomein bij Apeldoorn en nationaal park De Hoge Veluwe een eeuw geleden. Ontsnapte zwijnen uit die parken zijn de stamvaders van de huidige zwijnenpopulaties. Een eeuw geleden waren er nauwelijks nog ‘oorspronkelijke’ wilde zwijnen op de Veluwe.

Uit de studie van De Jong blijkt dat de huidige populaties zwijnen nauwelijks mengen. De verschillende ecoducten veranderen daar maar mondjesmaat iets aan. Dat leidt tot genetische erosie, zoals De Jong het noemt. Om die inteelt op te heffen, zijn volgens hem mogelijk drastischer maatregelen nodig. Hij pleit voor herintroductie van vers bloed van elders uit Europa.  

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief

Lees het hele achtergrondartikel: