Nieuws - 6 april 2011

Insectenmonitor Wageningen wegbezuinigd

Alterra stopt per direct met het monitoren van alle insectensoorten op struiken en bomen in Nederland, meldt het ANP vandaag. Het ministerie van EL&I heeft de subsidie van 65.000 euro per jaar stopgezet.

eikenprocessierups1.jpg
Sinds 1946 houdt het instituut bij welke insecten in Nederland te vinden zijn. ‘We hebben een grote hoeveelheid onvervangbare kennis opgebouwd’, stelt Leen Moraal, coördinator van de insectenmonitor. ‘Het is doodzonde dat we daar niet mee door kunnen gaan.’
 
Wageningen UR blijft wel een aantal 'urgente soorten', zoals de beruchte eikenprocessierups, monitoren. ‘Maar we kunnen niet meer continu actief de vinger aan de pols houden over nieuwe insectensoorten of -plagen die zich in Nederland voordoen’, zegt Moraal. Alterra ontdekte begin jaren negentig de opkomst van de schadelijke eikenprocessierups in Brabant. Ook vond het kenniscentrum eind vorig jaar de Aziatische boktor in Almere, die zeer schadelijk is voor struiken en loofbomen.
 
Alterra maakte voor het monitoren gebruik van ongeveer vijfhonderd vrijwillige insectenspotters door het hele land. Die krijgen binnenkort een brief dat er niets meer met hun gegevens kan worden gedaan. Wel vraagt Moraal de vrijwilligers om hun waarnemingen te blijven opsturen, voor als Alterra een alternatieve financieringsbron voor de insectenmonitor vindt.