Nieuws - 23 januari 2018

Insectenkweker in Lelystad failliet

tekst:
Albert Sikkema

Ruim drie jaar geleden kondigde ondernemer Ger van der Wal aan een kenniscentrum voor insectenkweek te starten met WUR in Lelystad. Maar afgelopen week ging zijn bedrijf failliet.

©Shutterstock

Het kweken van insecten mag dan een hele duurzame manier zijn om aan de groeiende vraag naar eiwitten te voldoen, maar de innovatieve insectenkweek stuit op grote problemen in Nederland. Dat ondervond insectenkweker Ger van der Wal in Lelystad, die zijn bedrijf Insect Europe BV had gevestigd in het gebouw van WUR aan de Edelhertweg. Van der Wal had flink geïnvesteerd in de productie van insecten voor de petfoodindustrie in Zwitserland maar kreeg geen exportvergunning van de Nederlandse overheid. De wetgeving voor eetbare insecten – novel food – is complex en loopt achter op de praktijk.

Kenniscentrum
Van der Wal kondigde in 2014 een kenniscentrum voor de insectenkweek aan in Lelystad. Hij wilde een onderzoeksnetwerk opzetten met andere insectenkwekers en WUR in Lelystad om de insectenkweek met behulp van onderzoeksprojecten te verbeteren. Hij huurde een ruimte in het BioScience Center van WUR in Lelystad. De Wageningse hoogleraar Arnold van Huis, de drijvende kracht achter eetbare insecten, verbond zijn naam aan de samenwerking.

Verwachtingen
Maar in praktijk heeft het kenniscentrum weinig invulling gekregen en hebben Van der Wal en WUR geen gezamenlijke onderzoekprojecten gedaan, zegt Chris de Visser, business manager bij Wageningen Plant Research in Lelystad. ‘We hadden hooggespannen verwachtingen over insectenonderzoek, maar de ontwikkeling en kennisprogramma’s gingen niet zo snel als we hoopten. Voor ons was Van der Wal vooral een huurder.’