Nieuws - 30 januari 2015

Insectendiner voor studenten

tekst:
Koen Guiking

Insecten stonden op het menu van een groep Wageningse studenten op donderdag 29 januari. Niet uit armoede, maar om de jongeren kennis te laten maken met deze nieuwe, eiwitrijke voedselbron.

Foto boven: Genieten, maar toch ook een beetje griezelen. Foto: Sven Menschel

Een vorkje krekels en buffalowormpjes prikken. Foto: Sven Menschel
Een vorkje krekels en buffalowormpjes prikken. Foto: Sven Menschel
Studenten bereiden het insectentoetje. Foto Aart-Jan van de Glind
Studenten bereiden het insectentoetje. Foto Aart-Jan van de Glind
Aan het eind van de avondgaan die creepy crawlers erin als zoete koek. Foto: Aart-Jan van de Glind
Aan het eind van de avondgaan die creepy crawlers erin als zoete koek. Foto: Aart-Jan van de Glind

Het was geen alledaags studentenmaaltje. Terwijl de studenten aan keurig opgemaakte tafels zaten, genietend van een goed glas wijn, werd een Jambalaya (rijstschotel) uitgeserveerd door vriendelijke, nette obers. Het was een chique bedoening. Voelden enkele studenten zich daarom een beetje ongemakkelijk? Nee. Het had te maken met wat er op het menu stond.

In de rijstschotel met kip en chorizo waren meelwormen, buffalowormen en krekels verwerkt. En tijdens de voorafgaande colleges, van insectengoeroes Arnold van Huis (hoogleraar Entomologie) en Marian Peters (Vereniging Nederlandse Insectenkwekers), hadden de studenten ook al hun tanden gezet in meelwormenbitterballen, buffalowormenfalafel en krekeltortilla. Zelfs in het toetje waren insecten verwerkt.

Het insectendiner was georganiseerd door de Wageningse tweedejaars student Dennis Beemsterboer. Als onderdeel van zijn opleiding hoorde hij dat insecten een prima voedingsbron kunnen zijn voor mensen en dat er in veel andere landen al lang insecten worden gegeten. Hij besloot deze nieuwe kennis te delen met de 29 studenten met wie hij samen deelneemt aan het eerste Honours Programme van Wageningen University. Hij nodigde enkele vooraanstaande sprekers uit om college te geven aan deze honours-studenten en vond docenten en studenten van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen bereid om een heuse insectenmaaltijd klaar te maken. Het menu werd samengesteld door koksdocent Henk van Gurp, die samen met de Wageningse hoogleraren Arnold van Huis en Marcel Dicke Het Insectenkookboek schreef.Het Wageningse insectendiner haalde het nieuws bij Omroep Gelderland. Opvallend genoeg berichtte RTV Oost op 29 januari ook over een insectendiner. Dit was echter een ander diner, georganiseerd door groothandel Sligro, die eetbare insecten in het assortiment heeft. Eén van de sprekers bij dat diner was hoogleraar Entomologie Marcel Dicke. Bekijk hier de uitzending van RTV Oost.