Nieuws - 14 september 2010

Insectencollectie gevlogen

De insectencollectie van de leerstoelgroep Entomologie is afgelopen week ondergebracht bij Naturalis in Leiden. Dat meldt hoogleraar Marcel Dicke.

Entomologie-hoogleraar Dicke heeft de collectie overgedragen aan het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit in Leiden. Dat centrum kreeg vorig jaar extra geld van de overheid om alle cultuurhistorische collecties van de universiteiten beheren en te presenteren in museum Naturalis. De insectencollectie lag het afgelopen jaar opgeslagen in Wageningen, na de verhuizing van de entomologen naar Radix op de campus.

Sluipwespen
Aanvankelijk wilde de leerstoelgroep de collectie meenemen naar de campus, maar door de hoge huisvestingslasten in Radix zou dat zeventigduizend euro per jaar gaan kosten. De collectie bestaat uit ongeveer 600.000 insecten, verdeeld over 3.700 insectendozen. De basis van de collectie werd in 1882 gelegd door hoogleraar Jan Ritzema Bos. De collectie bevat grote aantallen sluipwespen, kevers, bijen, wantsen, cicladen, motten en vlinders.
Dicke is ingenomen met de verhuizing. ‘Als de collectie niet in Wageningen kan blijven, is inbedding ervan in Naturalis de beste optie.’