Organisatie
Mini-interview

Insecten, daar kun je wat leuks mee

Wie? Arnold van Huis, hoogleraar Tropische entomologieWat? Internationale pers dook op zijn boek Edible Insects met de huidige kennis over het eten van insecten ('entomofagie') Waarom? Entomofagie is een zeer efficiënte manier de wereld van meer eiwit te voorzien

Waarom heeft u zo’n veelomvattend boek over entomofagie geschreven?

‘Het idee ontstond in 2010. Insecten eten was toen een lokaal, Aziatisch thema en we wilden er een mondiaal issue van maken. In het boek blijft geen aspect onbelicht: gastronomie, economie, cultuur.’

Neemt de belangstelling voor het eten van insecten toe?

‘Ja, maar voor de industrie zijn er nog steeds belemmeringen om echt met insecten in zee te gaan. Neem wetgeving. Vanaf juni is het pas toegestaan voor de visteelt om insecten als voer te gebruiken. Als zulke belemmeringen eenmaal weg zijn, kan het hard gaan.’

De belangrijkste hindernis van insecten op weg naar de consument is de disgust factor. Is dat een blijvend probleem?

‘Nee hoor. Ik was twee weken geleden in Denemarken bij het beroemde restaurant NOMA en die zijn al bezig met insecten. Iedereen die daar eet, krijgt insecten te eten. Beetje bij beetje wordt in de gehele catering bekend: hier kun je echt wat leuks mee. Voorlopig is het echter nog een delicatesse, het is doodgewoon nog te duur in vergelijking met vlees.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.