Nieuws - 26 april 2007

Inkoop bespaart miljoenen

De afdeling inkoop van het facilitair bedrijf heeft vorig jaar bijna acht miljoen euro bespaard. Dat blijkt uit een overzicht van de afdeling. Vergeleken met 2002 bespaarde Wageningen UR op huisvesting 1,2 miljoen euro, op energie 1,3 miljoen en op kantoorbenodigdheden bijna 7 ton.

Eén van de meest zichtbare onderdelen van het nieuwe inkoopbeleid is het centrale elektronische bestelsysteem. Dat systeem wekt veel ergernis bij medewerkers: het zou gebruiksonvriendelijk zijn en lang niet altijd de goedkoopste oplossing bieden. Poldervaart hoofd van het Shared Servicecentrum Inkoop: ‘We proberen het systeem daarom gebruikersvriendelijker te maken. Dat lijkt te werken, want bijna tachtig procent van de orders loopt nu via het bestelsysteem.’
Volgens Poldervaart levert het elektronisch bestellen aantoonbaar besparingen op. ‘Dat komt vooral omdat we nu veel minder leveranciers gebruiken. Met de huidige leveranciers hebben we contracten afgesloten waardoor het inkoopresultaat beter is.’ Voor invoering betrok Wageningen UR bijvoorbeeld kantoorartikelen bij negen bedrijven. Nu komt de hoofdmoot van Corporate express, wat per jaar 150.000 euro bespaart.