Organisatie - 28 maart 2019

Ingezonden: Stop ‘academische slavernij’ in sandwich-PhD-programma's

tekst:
Gastredacteur

Onderzoeker Mark Zwart ziet de voordelen van PhD-programma's voor buitenlanders die zowel in Wageningen als in het thuisland worden uitgevoerd. Maar de nadelen ziet hij ook: sommige getalenteerde onderzoekers werken onder erbarmelijke omstandigheden. Hij wil de discussie op gang brengen.

© Shutterstock

'Sandwich-PhD-programma's zijn een geweldige ontdekking', zegt Mark Zwart, momenteel werkzaam als onderzoeker bij NIOO-KNAW. 'Ze bieden een unieke kans voor jonge onderzoekers uit het buitenland om cutting-edge onderzoek te doen in Nederland en zijn voor ons goedkope werkkrachten, aangezien hun salaris en de onderzoekskosten worden betaald door het land van herkomst.'

Als onderzoeker bij Quantitative Veterinary Epidemiology Group van Wageningen University & Research begeleidde hij regelmatig promovendi uit het buitenland en hij heeft gezien hoe dergelijke programma's talenten tot bloei laten komen. Maar hij kent ook de keerzijde: de werkomstandigheden van dergelijke promovendi zijn vaak belabberd omdat de universiteit in hun thuisland de afspraken niet nakomt. Salarissen worden gehalveerd en het onderzoek moet in de eigen tijd worden uitgevoerd.

Het is tijd om deze exploitatie van jonge onderzoekers ter discussie te stellen, vindt Zwart. Lees hier zijn volledige opinie-artikel.

Antonella Petruzella, promovendus bij Aquatic Ecology en ook werkzaam bij NIOO-KNAW, haakt op de discussie in. Zij voelt zich niet gewaardeerd als onderzoeker door het enorme salarisverschil tussen haar en de Nederlandse onderzoekers. 'En dan heb ik het nog niet eens heel slecht. Van mijn Braziliaanse beurs kan ik nog best rondkomen, maar ik weet van mijn Chinese collega's dat ze moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen.'

Ook zij wil dat er meer discussie komt over de oneerlijke behandeling van sandwich PhD'ers. Lees hier haar volledige opinie-artikel.

Lees ook:

Re:acties 3

• Gerben

Should the WGS organise some kind of 'refresher'workshop for chairgroups that attract Sandwhich PhD's? ~ to give pointers / share experience regarding negotiating financial certainties?

• Lennart

I think it is not for me to take side in this discussion. However, I think it would is relevant to the discussion to make clear what the differences in financial reward for PhD students are. As far as I am aware these differences do not apply only to Sandwich PhD students but to all PhD students.

In general there are four different ways in which PhD students are financed:
    Employment at Wageningen University as "Promovendus". Their salary is in salary scale P: Between €2325 and €2972 per month, on top of which they receive an 8% holiday allowance and an 8.3% end of year bonus.
    Employment at Wageningen University as "PhD-Labour". This salary is equal to Dutch minimum wage: "€1615.80 per month + holiday allowance and end of year bonus.
    A scholarship (usually from the student's home country). The amount of scholarship varies. The majority of scholarships are between €1100 and €1300 per month; no holiday allowance and no end of year bonus. They usually are excluded from financial assistance such as Dutch social insurance and rental subsidy.
    Some PhD students have no scholarship or a very low scholarship and use their private savings or take out a loan to pay for their living expenses in the Netherlands during their PhD study.

• Susana Martín García.

Unacceptable.