Organisatie - 29 mei 2008

Inbrekers blijven vissen naar wachtwoorden

Computerinbrekers blijven proberen wachtwoorden te ontfutselen van medewerkers en studenten van Wageningen UR.

Twee weken geleden gebruikten inbrekers de mailserver van Wageningen UR om grote hoeveelheden spam te versturen. Ze kregen toegang tot de server nadat enkele tientallen medewerkers en studenten hun inlognaam en wachtwoord hadden opgestuurd na een zogenoemde phishing mail.
De afgelopen week kwamen er bij de afdeling ICT veel meer meldingen van phishing mails, waarin gevraagd werd naar wachtwoorden van e-mailaccounts, maar ook naar bankgegevens. De pogingen hebben voor zover bij ICT bekend nog geen succes gehad. De afdeling houdt het dataverkeer wel extra in de gaten om misbruik van de server door spammers snel te kunnen stoppen.
Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur benadrukt dat Wageningen UR nooit via e-mail zal vragen naar wachtwoorden of andere privacy-gevoelige informatie.