Nieuws - 10 oktober 2002

Inaugurele rede Leon Gorris: communicatie peiler risicoanalyse

Inaugurele rede Leon Gorris: communicatie peiler risicoanalyse

Elk jaar krijgt ??n op de drie inwoners van een modern, ge?ndustrialiseerd land voedselvergiftiging. Meestal merkt de zieke daar niets van, maar soms, heel soms, heeft het eten van bedorven voedsel de dood tot gevolg. Ook in een land als Nederland sterven jaarlijks twintig mensen op elke miljoen inwoners aan voedsel waarin schadelijke micro-organismen zich hebben ontwikkeld. Dat vertelde prof. Leon Gorris tijdens zijn inaugurele rede op 3 oktober.

Gorris volgt prof. Mike Schothorst op als bekleder van de European Chair in Food Safety Microbiology. Bedrijven als Nestl?, Unilever, Kraft en Danone en het landbouwministerie LNV betalen de leerstoel, om zo het onderzoek aan de microbi?le risicoanalyse voor de voedingsindustrie te stimuleren.

De consument wantrouwt voedsel uit de fabriek, maar dat is niet terecht, aldus Gorris. Het voedsel is nog nooit zo veilig geweest. Gorris erkent dat de ketens weliswaar steeds complexer worden, maar door toepassing van informatietechnologie hoeft dat niet te betekenen dat onderzoekers het overzicht verliezen.

Verder benadrukte Gorris dat communicatie een belangrijke peiler is van risicoanalyse. Zo had de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld uitgezocht welke voedingsmiddelen een hoge kans hadden op besmetting met de vervaarlijke Listeria-bacterie. Bij pat? en smeerworst was dat risico bijvorbeeld hoog, bij ijs klein. Zo probeerde de overheid de consumenten 'op te voeden' en tegelijkertijd aan te geven waar bedrijven hun prioriteiten moesten leggen. | W.K.