Student - 13 maart 2014

‘In the Crimea, they think they would be better off with Russia’

Russian student Pavel comments on the news: Last weekend Russian military took over border posts in the Crimea. The situation on the peninsula has been unstable since the region started trying to secede from the Ukraine. The international community is expressing its disapproval of the Russian move with sanctions.

Commentary by Pavel, a student from Russia

‘The situation in the Ukraine feels like a real nightmare. But when I wake up and read the news, it is still a reality. You don’t learn much from the news anyway; you just get to see the game in which the EU and Putin flex their muscles. It reminds you of the Cold War. I see a lot of worrying news on Facebook too, such as Russian friends of mine who have been arrested for protesting against the Russian military intervention.

The population of the Ukraine is divided because the quality of life there continues to be poor. All the neighbouring countries are more prosperous. People in the west think they would be better off in the EU, whereas in the east, including the Crimea, they think they would be better off with Russia. Whether that referendum in the Crimea can be legal, I don’t know. But I don’t think it will make much difference to the residents which country they belong too in the near future. I think your identity comes more from the region you live in.

Here I am constantly asked about my opinion of Putin and the events in the Crimea. I must admit that I don’t know how it will end, either. I’ve got used to Putin’s behavior by now, and what can I change? If he does something else ridiculous, I am certainly ashamed of it, but by the same token I feel sorry for Italians when I see Berlusconi in action.

Mid-February I hoped that the worst was over. I was talking about it with a Ukrainian friend, and we both thought the situation could only get better. Now I see how wrong we were. For me personally, it could get difficult, because I am going to Russia for fieldwork in two months. Now I still have a visa, but if things escalate further it could turn out badly for me. I prefer to stay positive and hope it doesn’t come to that.’

At the interviewee’s request a pseudonym has been used.

Reacties 3

• Arjan Verwoert

@berend Ik denk dat het belangrijk is dat je hier onderscheidt maakt dus idealisme en realisme. Het zou fijn zijn als iedereen zich aan deze verdragen houdt maar de praktijk wijst anders uit. Dit wil niet zeggen dat ik dan maar "naïef" instem met annexatie van de Krim. De druk zal wereldwijd opgevoerd worden maar ik zie dit als verspilde moeite... De uitslag ligt als vast en daarnaast vind ik, dat het schadelijk is dat de EU zelf de banden (handelsverdragen) op het spel wil zetten voor 30-40 % Oekraïners die op de Krim wonen.

Daarnaast heeft Rusland zich de laatste jaren ruim 1000km teruggetrokken op geopolitiek gebied.
    Je argument op de "pluralistische liberale samenleving", ik help je er graag aan herinneren dat de EU ook totaal antidemocratisch is samengesteld.. (schijn parlement en de Europese commissie beslist)
    De EU heeft niets (kritiek op) met de geopolitiek van Rusland maar heeft zelf dezelfde route belopen.. Al is het sluipender door een schijn parlement en vergroting van de macht terwijl afzonderlijke landen met een meerderheid tegenstemde tegen deze vergaande EU integratie..
    Slotconclusie; je maakt inmiddels zelf deel uit van een antidemocratisch regime die liever vandaag dan morgen de afzonderlijke landen opheft!
    Maak je daar maar eens druk over ;)

• Berend

@Arjan, je reactie roept bij mij allerlei vragen op.

Ik vraag me echt af waarom de 'internationale gemeenschap moet leren dat verdragen (handtekeningen) nietszeggend zijn'? Zou het juist niet beter zijn als het Westen zichzelf consequenter aan verdragen houdt en deze ook afdwingt. Wanneer ik jouw opinie tot in het extreme doortrek zijn zelfs de Geneefse conventies maar waardeloze stukjes papier.

En je conclusie - om de Krim maar gewoon naar Rusland te laten vervallen voor de lieve vrede - vind ik nogal naïef. Jij gaat er vanuit dat de rechten van Oekraïners en Krim-tataren in Rusland gerespecteerd gaan worden. Nu vind ik dat niet plausibel aangezien Rusland bepaald geen pluralistische liberale samenleving is, waar enthousiast wordt omgesprongen met bijv. Kaukasiërs. En dan moet je nog eens kijken naar het precedent. Poetin heeft zijn zin al gekregen toen het happen uit Georgië nam (Zuid-Ossetië en Abchazië), als hij de Krim ook nog eens krijgt zonder boe of bah dan gaat hij vrolijk kijken naar stukken in Oost-Oekraïne en de minderheden van etnische russen in de Baltische staten die 'beschermd moeten worden.' Nu niets doen betekent juist, meer ellende en dreiging in de toekomst.

• Thomas

Helemaal mee eens.
      Lees: http://www.washingtonpost.com/opinions/richard-cohen-ukraine-carries-the-echoes-of-sudetenland/2014/03/10/36ba5b6c-a873-11e3-8599-ce7295b6851c_story.html

• Arjan Verwoert

Of je het nu eens bent met deze annexatie of niet de Krim wordt Russisch.
    De internationale gemeenschap moet leren dat verdragen (handtekeningen) niets zeggend zijn.
    We moeten niet vergeten dat Oekraïne lang Russisch grondgebied is geweest.
    Hierdoor is lijkt Oekraïne veel meer qua traditie en cultuur op Rusland.
    Het ontwikkelingsniveau verschilt enorm tussen een gemiddeld EU land en Oekraïne daarom moeten we in het Westen helemaal niet een dergelijk land in de EU hebben.
    Zolang de Oekraïnse mensen op de Krim dezelfde rechten behouden/krijgen nadat het deel Russisch is geworden moet het Westen dit gewoon goedkeuren.
    Makkelijkste weg want 1 ding is zeker op het moment dat er tegen ingegaan wordt schuwt Poetin millitaire interventie niet!