Nieuws - 1 januari 1970

In scharrelhok is niet alles koek en ei

Juist in scharrelsystemen kunnen de gemoederen hoog oplopen en pikken de kippen elkaar de veren uit het lijf. Om dit te voorkomen moet men op zoek gaan naar de juiste genetische kippenlijn die niet snel gefrustreerd raakt. En ook de wijze van grootbrengen van de kip verdient aandacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Groep.

Dr Bas Rodenburg van Praktijkonderzoek experimenteerde met kippen van verschillende lijnen. Een deel daarvan komt uit de broedmachine en groeide op zonder hen en een deel is op natuurlijke manier bij een hen grootgebracht.
Als kippen uit de broedmachine werden vergeleken met kippen die bij de hen zijn grootgebracht, maar wel van dezelfde genetische lijn zijn, bleek dat de broedmachine-kippen duidelijk meer verenpik-gedrag vertoonden. Echter, binnen deze groep bestonden ook weer verschillen. Afhankelijk van de genetische lijn waren de kippen meer of minder geneigd tot verenpikken.
Voor Rodenburg is het duidelijk dat niet alleen opgroeicondities, maar zeker ook genetische factoren belangrijk zijn voor de mate van verenpikken en frustratie bij de kippen. ,,Aangezien in 2012 de traditionele legbatterijen worden verboden in Europa is het tijd om op te zoek te gaan naar een robuuste legkip die goed past in een scharrelsysteem'', stelt Rodenburg.
Want in een scharrelsysteem kunnen kippen het slecht uithouden. Daar zitten ze met z'n duizenden bij elkaar. ,,Als kippen in zulke grote groepen gaan verenpikken is het veel moeilijker in de hand te houden. In een legbatterij zitten ze met ten hoogste acht kippen in een hok.''
H.B.