Nieuws - 9 oktober 2019

In optima forma in de Hollandse herfst

tekst:
Geert van Zandbrink

Als kersverse derdejaars, waarin hij de zone betreedt waarin bachelors op exchange plegen te gaan, zou Resource-blogger Geert van Zandbrink ervoor kunnen kiezen om in een warm land zijn nazomer fors te verlengen. Maar voorlopig blijft hij lekker hier: die Hollandse herfst zit hem als gegoten.

© Sven Menschel

'De regen klatert uit een overvolle dakgoot langs mijn ramen op het stoepje daarbeneden. Met een rotgang wordt alles wat groen was bruin, rood, geel, oranje; zo eeuwig groen blijkt Wageningen dan toch weer niet. Tegen de intrede van de Hollandse herfst is geen stad opgewassen. Het is accepteren en verdergaan.

Wat zou het toch geweldig zijn om de herfst en winter te ontvluchten en op dit moment in een zonnige Zuid-Europese stad te studeren. Barcelona, Bologna, Valencia… Als kersvers derdejaars betreed ik dit jaar de zone van de bachelor waarin men op exchange gaat. Een halfjaar in het buitenland, om terug te komen met de ervaring van je leven, een gebruind gezichtje én meerdere buitengewoon hoge cijfers op je lijst.

Een aantal studiegenoten en andere vrienden zitten inderdaad in een wekenlange nazomer aan de Middellandse zee. Zelf heb ik mijn bachelor uitgesmeerd over vier jaar, om plek te hebben voor onder andere twee minors. Eén daarvan ben ik van plan om in het volgende studiejaar in het buitenland te doen. Wellicht iets om je nu al op te verheugen, maar voorlopig kijk ik er nog niet naar uit. Ik blijf nog even lekker hier, want de Hollandse herfst zit me als gegoten.

Die zonnige studiemaanden met nieuwe vrienden uit de hele wereld en de vetste feestjes zijn van later zorg

De warmte zoek ik liever onder de douche, die ik langzaamaan steeds een stukje heter zet, totdat ik stiekem een klein beetje verbrand. Ik zet mezelf gewikkeld in fleecedekens met een pul thee op de bank om een goed boek te lezen. En bovenal ga ik weer aan de bak; de hervatte productiviteit geeft me de boost die ik nodig heb na een vakantie waarin ik me als eeuwig bezig bijtje geen houding wist te geven.

In optima forma in de Hollandse herfst: voorlopig zit ik op een zetel in Wageningen. Die zonnige studiemaanden met nieuwe vrienden uit de hele wereld en de vetste feestjes, die zijn van later zorg. Ik ga een pul thee zetten.