Nieuws - 4 mei 2011

In koelen bloede

Osama is dood en iedereen juicht. Nouja, iedereen?

Blogger_YK.jpg
Tijdens mijn college over onderzoek in boerengemeenschappen hoorde ik van mijn Britse/Amerikaanse professor dat Osama het hoekje om was. Ze zei: 'I always travel with my British passport because nobody likes Americans and I can't blame them. What the Americans did to Osama is at least going to up to ante on a geopolitical scale.'
Ik dacht dat het patriottistische zo diep zat dat een moordaanslag op een terrorist alleen maar stoer werd gevonden, maar dat gaat niet voor iedereen op. Amerika heeft laten zien dat ze zonder pardon een leven nemen als ze dat goeddunkt, om vervolgens het lichaam eerloos in zee te mieteren. Het raarste vond ik de reacties van de wereldleiders die naderhand keurig op een rij werden gezet. Iedereen was heel blij dat die baardmans door zijn kop was geschoten. Heul raar om anderszins nette mensen iemand openlijk de dood toe te horen wensen.
Osama wist natuurlijk van te voren dat hij zijn doodvonnis tekende bij het via een videoboodschap verbinden van zijn naam aan de aanslagen. Maar toch, ik was zeer nieuwsgierig  wat die ouwe voor zichzelf te zeggen had en ik was in de veronderstelling dat iedereen tegenwoordig recht heeft op een eerlijk proces. Ik vind het maar zeer de vraag of het echt onvermijdelijk was om hem af te schieten, maar daar komen we nooit meer achter.
Twee mannen, waaronder een jurist, vonden het ook geen porem en hebben aangifte gedaan van moord tegen de Amerikaanse staat bij een politiebureau in Tilburg, want er was immers een bekentenis gedaan op televisie. Het bewijsmateriaal ligt in zee. Bij het politiebureau zijn ze gewend om fietsendieven te pakken en een aanklacht tegen de belangrijkste grootmacht ter wereld was toch niet helemaal hun pakkie an. De twee mannen zijn doorverwezen naar het internationaal gerechtshof.
Antropologen zoals mijn professor gaan het nog heel moeilijk krijgen bij hun onderzoek als men in ontwikkelingslanden besluit dat ze ook wel rechter, jury en beul mogen spelen. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.